REFERENDUM IZLAZNOST: Koliko je ljudi glasalo do 16 časova

Novosti online

16. 01. 2022. u 17:02

REPUBLIČKA izborna komisija (RIK) saopštila je da je do 16 časova na referendumu glasalo 20,06 odsto od ukupnog broja birača.

РЕФЕРЕНДУМ ИЗЛАЗНОСТ: Колико је људи гласало до 16 часова

Foto: S. Babović

Pravo glasa na referendumu ima 6.510.323 birača se izjašnjavaju na nešto više od 8.000 biračkih mesta. Zbog povećanog broja zaraženih koronom, glasanje se odvija pod posebnim pravilima - uz obavezno nošenje maske, držanje razmaka od najmanje 1,5 metara, stalnu dezinfekciju i provetravanje prostorija. Na birališta se ne može bez lične karte ili pasoša, a poziv za glasanje koji su građani ovih dana dobijali na adrese nije neophodan.

Pitanje koje se nalazi na glasačkom listiću glasi: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", uz ponuđenje odgovore - "da" i "ne". U Ustavu se sada uvode nova pravila u načinu izbora sudija odnosno tužilaca. NJih više direktno neće birati parlament. Skupština Srbije će sada izglasati po četiri istaknuta pravnika koji će ući u sastav Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca. Oni će zatim, zajedno sa ostalim članovima ova dva tela (ima ih ukupno po 11) birati sudije i tužioce. Ukida se i probni mandat sudija, pa se oni neće kao do sada birati prvo na tri godine već na ceo radni vek, pod uslovom da ne prekrše neka od pravila obavljanja funkcije iz zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)