"POKUŠAVA PREVAROM DA PROĐE" Drecun: Najnovija Kurtijeva provokacija može da dovede do niza incidenata

Tanjug

12. 01. 2022. u 12:17

PRIVREMENE prištinske vlasti u Prištini najavile su da će Srbi na KiM moći da glasaju na referendumu 16. januara putem pošte ili u kancelariji za vezu, a predsednik skupštinskog Odbora Milovan Drecun ističe da je to još jedna u nizu provokacija Aljbina Kurtija koja može da dovede do serije incidenata.

ПОКУШАВА ПРЕВАРОМ ДА ПРОЂЕ Дрецун: Најновија Куртијева провокација може да доведе до низа инцидената

Foto: EPA

Drecun kaže da Kurti pokušava na sve načine da predstavi Kosovo kao državu i da natera i Beograd i srpski narod na Kosovu i Metohiji da tretiraju tu njegovu tvorevinu kao državu.


Naglašava da kancelarija za vezu nije diplomatsko predstavništvo, pa da se tamo glasa, kao i da poštom glasaju državljani Srbije koji žive u inostranstvu.

- Ali, Kurti uporno pokušava prevarom da prođe. Omogućićemo vam - glasajte, ali ne na biračkim mestima kao ranije. Ako bi mu to sada prošlo, ponovio bi i u aprilu - kaže Drecun i ističe da je taj način glasanja na KiM za Beograd neprihvatljiv.

Kako kaže, Beograd očekuje od OEBS-a i ambasadora zemalja Kvinte da utiču na Kurtija da se ponaša racionalno.

- Moraju da razmišljaju unapred - kada i oni budu raspisali izbore, ti izbori bez učešća srpskog naroda ne bi imali legitimitet. Mora da se razmišlja dugoročnije, ali Kurti stvara presedane koji su za nas neprihvatljivi i kojima želi da stvara incidente - ističe Drecun.

Foto: Tanjug

Tekst potpisaDrecun pita šta bi se desilo ako bi uprkos toj odluci privremenih prištinskih vlasti Beograd organizovao glasanje.

- To je pretpostavljena situacija, ne kažem da će biti i nadam se da će se situacija srediti, ali da li bi u tom slučaju upadali sa specijalnim jedinicama da hapse ljude. Ovo je jedna od kritičnih situacija koje Priština može da iskoristi za nasilje nad srpskim narodom. Kurti se ponaša na način koji je politički iracionalan i nepotreban sem ukoliko želi izazivanje incidenata i destabilizaciju - ukazao je Drecun.

Na pitanje da li se očekuje da se EU oglasi po ovom pitanju, Drecun naglašava da je Beogradu dosta više oglašavanja i da su neophodna konkretna dela.

Poručuje i OEBS-u, EU i celoj međunarodnoj zajednici da mora da natera Prištinu na racionalno ponašanje i da im ukaže na posledice koje bi moglo da ima njihovo sadašnje ponašanje.

- Postoje razne mere koje bi Beograd mogao da uradi povodom referenduma, ali EU treba da utiče na Prištinu da se ponaša na način koji odgovara ovoj situaciji - navodi Drecun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

OGROMNA ŽIVOTINJA SNIMLJENA U JADRANU: Od prizora zastaje dah - izranja iz voda, prska, pa se vraća u dubine (VIDEO)