PRAVOSUĐE PO MERI DECE: Centar za prava deteta pokrenuo novu platformu

V.C.S.

10. 01. 2022. u 14:04

CENTAR za prava deteta pokrenuo je digitalnu platformu "Pravosuđe po meri deteta", preko koje deca i mladi mogu da se informišu o pravima koja imaju ukoliko dođu u kontakt sa ѕakonom, policijom, sudstvom. Platforma može biti važan resurs i za roditelje, staratelje i druge koji su u kontaktu sa decom i mladima.

ПРАВОСУЂЕ ПО МЕРИ ДЕЦЕ: Центар за права детета покренуо нову платформу

Centar za prava deteta

Ona sadrži osnovne informacije o tome šta je pravosuđe po meri deteta, koji su najčešći razlozi zbog kojih dete može da dođe u kontakt sa zakonom i koja prava ima ukoliko je žrtva ili svedok, a koja kao učinilac krivičnog dela.

Centar za prava deteta

Tekst potpisa


Rezultati istraživanja "Pravosuđe po meri deteta iz ugla dece i mladih", koje je Centar sproveo prošle godine, pokazuju da 44 odsto dece i mladih nisu uopšte informisani o pravima koja imaju ako dođu u kontakt sa pravosuđem, dok 28 odsto ispitanika tvrdi da je delimično informisano. Samo tri odsto smatra da je u potpunosti obavešteno.
U izradi digitalne platforme učestvovali su članovi i članice Dečjeg savetodavnog odbora, koji je uspostavio Centar. Oni su u protekle dve godine aktivno bili uključeni i u rad radionica, kako bi se edukovali o značaju pravosuđa po meri deteta. Kao dečji zagovarači, dali su doprinos i u konsultativnom procesu za izradu Strategije EU o pravima deteta, kao i na sastancima koje su organizovale evropske organizacije.
Centar za prava deteta izradio je ovu platformu u okviru projekta "FOKUS - Radimo zajedno za pravosudni sistem koji u centru ima prava i potrebe deteta", a koji sprovodi u partnerstvu sa više organizacija iz Holandije, Belgije, Mađarske, Bugarske i Rumunije. Projekat sufinansira EU kroz program "Prava, jednakost i državljanstvo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri