NIKOLA SELAKOVIĆ U SAD: Veliki potencijal dijaspore u SAD,Srbi u rasejanju prioritet

Tanjug

09. 01. 2022. u 09:28

VELIKI je potencijal srpske zajednice u SAD, koja je najbrojnija na severu Amerike, u Čikagu i okolini, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, navodeći da su Srbi u rasejanju jedan od prioriteta ministarstva koje vodi.

НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ У САД: Велики потенцијал дијаспоре у САД,Срби у расејању приоритет

Tanjug

On je rekao da u narednom periodu moramo da radimo na uspostavljanju još većeg nacionalnog jedinstva i čvršćih veza za Srbijom.

Tanjug

Selaković je, sumirajući posetu Čikagu, srpskoj dijaspori na severu SAD, sa kojom je proveo božićne praznike, u izjavi Tan‌jugu, istakao da je reč o najvećoj srpskoj zajednici, koja tu živi, ostaje i opstaje više od jednog veka.

To je bila prilika da se sretne sa predstavnicima poslovne zajednice u tom kraju SAD, sa vlasnicima ozbiljnih kompanija, koji prihoduju veliki kapital i željni su i voljni da investiraju u različitim krajevima sveta.

- To je za nas fantastična prilika da promovišemo Srbiju kao jednu od najbrže rastućih ekonomija Evrope i kao državu koja je broj 1 po nivou direktnih stranih investicija tri godine za redom, napomenuo je Selaković.

Ističe da je srpska zajednica u SAD jedna od najbrojnijih ne samo van Evrope, nego u celom svetu, koju vezuje izuzetno jako patriotsko osećanje, kao i SPC, koja deluje na tom prostoru duže od veka, uspešno i dobro.

Tanjug

Izrazio je zadovoljstvo što su, kaže, svi zajedno proslavili Božić, kao i slavu Republike Srpske, upravo tu, u Čikagu.

- Ovde smo došli, ne da bilo šta od ljudi iz rasejanja tražimo, već da čujemo od njih šta oni očekuju od matice, od svoje otadžbine, šta Srbija, Ministarstvo, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u region, može da učini za njih”, naglasio je Selaković.

Ministar je, takođe, tokom posete obišao i najstariju srpsku organizaciju u tom delu SAD, razgovarao sa pripadnicima različitih udruženja srpskog naroda, kako bi sagledali šta zajednički može da se uradi u budućnosti.

- Uverili smo se u izuzetno veliki potencijal našeg naroda ovde. To je ono na čemu moramo da radimo u budućnosti još više, na uspostavljanju još većeg nacionalnog jedinstva, čvršćih veza za Srbijom i na promociji onoga što Srbija danas jeste, što je postala od vremena kada je Aleksandar Vučić došao na čelo vlade, a zatim i države, koja se iz meseca u mesec menja, rekao je Selaković.

Tanjug

Ponovio je da Srbija osam godina nije imala generalnog konzula u Čikagu, ali da u poslednjih šest meseci Konzulat u tom gradu radi na novi način, novim tempom, što važi i za ambasadu u Vašingtonu, i samog ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića.

- Nastavićemo tako da radimo u budućnosti, jer Srbija koja je počela i uspešno rešava probleme u samoj matici, danas je sposobna i voljna da se posveti i Srbima u rasejanju i to je, i ostaće, jedan od prioriteta rada Ministarstva spoljnih poslova”, poručio je Selaković.

BONUS VIDEO: 

ZVONE ZVONA NA DAN REPUBLIKE SRPSKE: Patrijarh Porfirije stigao u Banjaluku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZADOVOLJAN SAM UKUPNOM SPREMNOŠĆU NAŠE VOJSKE Vučić o vežbi Vihor 2024: Vojska će ubuduće biti tako organizovana (VIDEO)