STJUART PIČ I BORCI AL KAIDE U BOSNI: Unproforce koristio kao "glinene golubove" - Tomo Kovač o britanskim kandžama nad Balkanom

Dragan Vujičić

27. 12. 2021. u 11:30

BRITANSKI maršal Pič je odavno trebalo da završi pred Tribunalom za ratne zločine.

СТЈУАРТ ПИЧ И БОРЦИ АЛ КАИДЕ У БОСНИ: Унпрофорце користио као глинене голубове - Томо Ковач о британским канџама над Балканом

Foto: EPA/ilustracija

Njegova oficirska zvezda je "zasijala" maja 1995. kada je kao glavni obaveštajni oficir engleskog vazduhoplovstva navodio NATO bombardere oko Sarajeva na artiljerijske položaje VRS. Gradeći karijeru u NATO, nije se osvrtao na činjenicu da su oko srpskih položaja bili razmešteni i vojnici Unprofora, između ostalog i britanski kraljevski marinci.

Foto: Milena Anđela

Ovako se Stjuarta Piča, nedavno imenovanog specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan, seća general Tomislav Kovač, nekadašnji ministar policije RS.

Posle strašnih NATO udara oko Sarajeva, prema engleskom planu, otkriva u razgovoru za "Novosti" Kovač, očekivalo se da će srpske snage da se osvete vojnicima Unprofora koji su nadzirali artiljeriju VRS, grupisanu na petnaestak mesta. Tim vojnicima, a bilo ih je oko 300, nije, međutim, zafalila ni dlaka sa glave.

- General Majkl Rouz, tada glavnkomandujući snaga Unprofora, kao i najviši zapovednici francuskih vojnika, kleli su nam se da nisu mogli da pretpostave da će ih Pič pretvoriti u glinene golubove, odnosno taoce izranjavanih srpskih vojnika - seća se Kovač.

 

General Pič, podseća Kovač, preuzeo je britanske obaveštajne operacije krajem 1994. kada su u Zagrebu, a potom u Vašingtonu potpisani dogovori Tuđman-Izetbegović o zajedničkom ratovanju.

- Stjuart Pič je poslao ljude iz SAS koji su se umešali među kraljevske marince, francuske i italijanske snage Unprofora da, navodno, verifikuju povlačenje srpske artiljerije sa položaja iznad Sarajeva, ne mareći za to da će i oni, pored nas Srba, biti meta NATO bombi - seća se Kovač.

NAVODILI "MIRAŽ" NA NAŠ PVO

- FRANCUSKI "miraž", sa pilotima Žozeom Sovinjeom i Frederikom Šifoom (na slici), nad Jahorinom oboren je te 1995. iz trećeg puta. Britanci su ga bukvalno navlačili na srpski PVO, dok nije pogođen - otkriva Kovač. - Inače, avion koji smo tada oborili bio je namenjen za taktičke nuklearne udare. Naša vojska je pokupila francuske pilote, a policajci RS, da se pohvale, odneli su pilotska sedišta u MUP na Palama. Kovač se kroz osmeh seća kako su helikopteri NATO ubrzo počeli da kruže iznad Pala i da su bili spremni za desant specijalaca da nisu sumnjali da je u pitanju zamka.

- Naravno, sve je bila je slučajnost.

Naš sagovornik se pita kako čovek, koji je bio spreman da ubija svoje vojnike, na Balkan dolazi opet da "gradi mir". Ukazuje i da je Pič izvršilac Britanske agende iz 1996, prema kojoj je "u Bosni potreban novi mali, ograničeni rat koji bi doradio arhitekturu te države":

- O tom novom, malom ratu, lično su mi govorili ljudi Entonija Moktona, tada prvog čoveka londonskog MI-6 za Balkan, ukazujući da je sve planirano za period između 2014. i 2018. godine. Očigledno su zakasnili, pa sada improvizuju - kaže Kovač.

General Kovač prepričava čitavu englesku obaveštajnu igru devedesetih, u Bosni:

- Dečja ambasada, navodni projekat "civilnog društva" koja je imala za cilj da navodno nezaštićenu bosansku decu izvuče iz neminovnog rata, prvi je britanski izum u BiH još rane 1992. Mediji su prenosili kako mališani u konvojima napuštaju Sarajevo zbog navodne srpske agresije. Tako je uz medijsku pompu izvučen i ceo Dom za nezbrinutu decu "Ljubica Ivezić", a deca su odvedena u Italiju i tamo data na usvajanje - tvrdi Kovač, dodajući da su tada muslimani javljali srpskoj strani da je u pitanju trik i da slučajno neko ne zapuca na te nenajavljene konvoje, jer se samo to čeka.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Po Kovačevoj tvrdnji, svojevrsna "prekretnica" u ratu dogodila se u sarajevskoj Ulici Vase Miskina, 27. maja 1992, gde su prvi put upleteni i prsti Al kaide.

- Na čelu evropske posmatračke misije bili su Kolm Dojl i Dol Santos, koji su objektivno izveštavali o događajima, a koji su posle muslimanskog napada na Ilidžu, 21. i 22. aprila, premešteni u Štab u Zagreb. Nakon saznanja da je krajem maja u Sarajevu u eksploziji stradalo 26 ljudi, a više od 100 teško ranjeno, izvešteni su, sa naše strane, o engleskoj sabotaži. Obojica su potpisala telegram koji i dan-danas čuvam: "Znamo i verujemo vašem izveštaju da je eksplozija režija muslimanskih vlasti, međutim, politika naših vlada je da istina bude drugačija".

ENGLESKA MREŽA

GENERAL policije RS je ubeđen da je Pedi Ešdaun "zacementirao" snažnu englesku obaveštajnu mrežu u BiH.

- Od mene je traženo da im isporučim Radovana Karadžića, a kada sam odbio proteran sam iz BiH, rešenjem visokog predstavnika.

Još jedan događaj sa "engleskim potpisom", prema Kovaču, bio je neuspeli atentat na kanadskog generala Luisa Mekenzija na Stupskoj petlji u Sarajevu. Atentat je, kaže on, sprečen pošto su snage VRS, isfingirale oružani napad na muslimanske položaje tako da Kanađanin nije otišao na "zakazani metak".

- Prethodno smo na Ilidži uspeli da pronađemo telefonsko čvorište i da prespojimo podzemne koaksijalne kablove tako da smo slušali Sarajevo. Avdo Hebib, tadašnji šef policije u Sarajevu, je planirao atentat, što smo zabeležili neposredno pred akciju. Mekenzija nismo mogli da obavestimo pravovremeno, naknadno mu je Radovan Karadžić na Palama uručio tonski zapis kako je i ko je tražio njegovu glavu na Stupskoj petlji. Mekenzija su nakon toga smenili. Rat u srednjoj Bosni takođe su, tvrdi Kovač, "zakuvali" Britanci prebacujući borce Al kaide i vojnike Armije BiH svojim transporterima oko hrvatskih sela na pravcu Zenica - Busovača - Dolina Lašve - Kiseljak. Činili su sve, kaže naš sagovornik, da se Hrvati i Srbi nikako ne "sastave".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (18)