VERNICIMA U NJUJORKU VRAĆENE VERA I NADA: Posle odluke Svetog sinoda SPC o upravljanju opštinom Sveti Sava

V. N.

27. 12. 2021. u 10:10

VERNICI u Njujorku su sa zahvalnošću primili odluku Svetog sinoda SPC kojim se parohija i Saborni hram Svetog Save na Menhetnu stavljaju pod upravu Njegove svetosti patrijarha Porfirija, jer im je vratila nadu i veru, ali i ubeđenje da će njihova zajednica, teško ranjena požarom 2016. godine, konačno početi da se obnavlja i živi, izjavio je Veljko Dobrilović, koji se u ime vernika obraćao Svetom sinodu kao izabrani predsednik crkvenog odbora.

ВЕРНИЦИМА У ЊУЈОРКУ  ВРАЋЕНЕ ВЕРА И НАДА: После одлуке Светог синода СПЦ о управљању општином Свети Сава

Foto: Novosti

 - Nesumnjiva je spremnost i volja da se hram na Menhetnu obnovi i da narod i ugledni stručnjaci - pravni, finansijski i građevinski - prionu na rad i ulože napor da se pod okriljem i blagoslovom patrijarha hram i njegova zajednica nakon pet godina stave na noge - naveo je Dobrilović.

Foto: Novosti

 

Izrazio je zahvalnost vernicima koji su ostali istrajni u molitvama i čvrsti u nastojanju da se srpska zajednica i hram obnove kako bi opet postao mesto molitve, okupljanja i utehe. Podsetio je i na reči patrijarha i Svetog sinoda da je važno da svi zajednički, kao i do sada, nastave da revnosno čuvaju svoju pravoslavnu veru, svetinje, srpski identitet i zavete predaka.

Istorijski značaj crkve

CRKVA Svetog Save od istorijskog značaja je za Njujork. Sazidana je u gotskom stilu pre skoro 170 godina, a 1943. je otkupljena od Episkopalne crkve. Hram Svetog Save izgoreo je na Vaskrs 1. maja 2016. godine.

Sinod je 22. decembra doneo odluku da Crkveno-školska opština Sveti Sava u Njujorku i parohija budu poverene na upravljanje patrijarhu kako bi se sredilo stanje i prevazišli problemi, uspostavio crkveni poredak i jedinstvo među parohijanima. 

BONUS VIDEO:

"FT1P" OTKRIVA: Kako prijaviti radnike onlajn na jednom mestu?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri