KOJI SU SIMPTOMI OMIKRONA: Doktorka koja je otkrila novi soj objasnila kako su prepoznati prvi slučajevi

Novosti online

25. 12. 2021. u 21:50

DOKTORKA Aneželik Koci, predsednica Južnoafričkog medicinskog udruženja objasnila je kako su otkriveni prvi slučajevi zaraze omikronom u Južnoj Africi i koji su simptomi ovog soja.

КОЈИ СУ СИМПТОМИ ОМИКРОНА: Докторка која је открила нови сој објаснила како су препознати први случајеви

Foto: Tanjug/AP

Definitivno je manje preminulih od ovog soja, ali i broj pacijenata na odeljenjima intenzivne nege nije visok, kaže dr Koci.

- Tog 18. novembra videla sam pacijenta. Nakon anamneze i simptoma, ništa nije imalo smisla. Kod delta soja imamo: gubitak mirisa, kašalj, upalu grla, a ova osoba se žalila samo na bolove u mišićima, glavobolju, umor. Testirala sam ga i bio je pozitivan, kao i ostatak njegove porodice. Tog dana sam videla još pozitivnih pacijenata i tako je sve počelo - dodala je.

Istakla je da je do sada sam lečila 106 pacijenata sa omikronom.

Simptomi omikron soja

- Dominantan simptom je bio taj da su pacijenti zdravi otišli na spavanje, a tokom noći su počeli da osećaju i vrućinu i hladnoću, imali su noćno znojenje. Probudili su se narednog jutra sa glavoboljom, bolovima u grudima, čak i bolovima u leđima. Malaksalost koju osećaju nije običan umor, ovde je telo umorno, ne osećate se dobro.

- Manji broj njih je imao suvi kašalj i bol u grlu, ali to nije razlog zašto dolaze lekaru. Već zato što se ne osećaju dobro. Već šest nedelja je ista klinička slika. Na početku su bili mlađi pacijneti, ali su sada uglavnom stariji od 30 godina. Podjednako muškarci i žene.

Doktora Koci navela je da  omikron dominantno izaziva muskulo-skeletne simptome i ako se odmah započne sa terapijom, oporavak traje od tri do pet dana.

Nevakcinisani imaju ozbiljnije simptome

- Neverovatno je kako se uz terapiju brzo oporave. Nevakcinisani imaju mnogo ozbiljnije simptome, nego vakcinisani. Kod delte smo viđali više respiratornih simptoma. Ali kod oba soja, ako su simptomi ozbiljniji dobija se upala pluća.

Navodi da nema pritiska na zdravstveni sistem.

- Uspevamo sve da zbrinemo, recimo neke bolnice nemaju ni jednog kovid pacijenta. Omiron daje manje i blaže simptome. Definitivno je manje preminulih, ali i broj pacijenata na odeljenjim intenzivne nege nije visok.

- Morate da znate simptome omikrona, da reagujete ako se ne osećate dobro i da se testirate, odete kod svog lekara, odmah krenete sa terapijom i mirujete. Morate da nastavite da nosite maske i da se vakcinišete. Ako ste pod posebnim rizikom primite buster dozu. Izbegavajte gužve, naročito tokom praznika. Bez zabava.

BONUS VIDEO - Srpska fabrika vakcina

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije