ĐILAS BI POENE OD BLOKADA: Vučićev izlazak u susret narodu u potpunosti ogolio ambicije lidera SSP

E. V. N.

10. 12. 2021. u 09:00

UPOZORENjE predsednika Aleksandra Vučića da će se uskoro do kraja razgolititi politička pozadina ekoloških protesta pokazalo se tačnim još dok je eho ovih njegovih reči odzvanjao, samo dan nakon što je saopštio da je odbio da potpiše Zakon o eksproprijaciji i najavio da će biti promenjen i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, što su i bili zahtevi učesnika blokada saobraćaja.

ЂИЛАС БИ ПОЕНЕ ОД БЛОКАДА: Вучићев излазак у сусрет народу у потпуности оголио амбиције лидера ССП

Čelnici SSP

Naime, nakon što su već u nekoliko navrata pokušali da "preotmu" proteste, deo opozicije okupljene oko stranke Slobode i pravde Dragana Đilasa sada više i ne krije da pokušavaju da to što je predsednik Vučić, kako je rekao, izašao u susret zabrinutom narodu, a ne ulici, zloupotrebe i iskoriste za ostvarivanje svojih političkih ciljeva.

U pokušavaju da nametnu tezu da su građani na protestima zapravo glasači opozicije, Đilas, čija SSP u istraživanjima javnog mnjenja maksimalno doseže do pet odsto podrške birača, juče je izjavio da je "potpuno realno da opozicija dobije više glasova od SNS, da pobedi u Beogradu i da njihov kandidat uđe u drugi krug predsedničkih izbora".

S druge strane, organizatori protesta iz inicijative "Kreni-promeni" juče su ponovili da se blokade obustavljaju ukoliko se njihovi zahtevi, formalnopravno, ispune tokom današnjeg dana, kao i da nikakvi novi zahtevi, poput onog da se zabrani izgradnja rudnika litijuma, neće biti pridodavani.

Savo Manojlović / Foto Tanjug

- Bez obzira na to što se suštinski slažem sa tim, ako bismo to uradili, ispali bismo neozbiljni i desilo bi se isto ono kao i kad su bili protesti "1 od 5 miliona" kada su se svake nedelje menjali zahtevi. Time se gubi kredibilitet i ispadate neozbiljni. Čovek se drži za reč, a vo za rogove. Ne želimo da budemo volovi, a građani koji dolaze na proteste nisu ovce, pa da ih neko voda po ulicama i svakog dana, u zavisnosti od raspoloženja, dodaje ili oduzima zahteve - poručio je juče Savo Manojlović.

Kako sada stvari stoje, razloga za nastavak blokada saobraćajnica širom zemlje neće biti. Naime, Skupština Srbije raspravljaće, a zatim i glasati na današnjoj sednici o predlogu Vlade za izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, nakon što je predsednik Vučić najavio da će ovaj akt biti promenjen.

Ukoliko poslanici usvoje predložene izmene, to će praktično značiti da su ispunjena oba zahteva učesnika ekoloških protesta, s obzirom na to da je predsednik Vučić u četvrtak odbio da potpiše Zakon o eksproprijaciji i vratio ga Skupštini, pa ga je Vlada potom povukla iz skupštinske procedure. Predsednik je rekao i da je njegov apel Vladi da ne izlazi sa novim predlogom zakona dok se ne sprovede javna rasprava i ne postigne "širok društveni konsenzus".

Predsednik Skupštine Ivica Dačić objasnio je da parlament neće raspravljati o Zakonu o eksproprijaciji i dodao da se on vraća na javnu raspravu. Rekao je i da je Vlada Srbije uputila dopis parlamentu u kojem se navodi da povlači iz procedure ovaj propis što, kaže Dačić, znači da se o njemu neće ponovo odlučivati.

Inače, u Predlogu izmena Zakona o referendumu, koji je Vlada juče poslala Skupštini, navedeno je i da ovaj akt, ako prođe parlament, može da stupi na snagu i samo dan nakon objavljivanja u "Službenom glasniku", umesto nakon osam dana od objavljivanja, što je inače rok kada se zakon usvaja u redovnom postupku. To znači, da bi, s obzirom na to da je u pitanju hitna procedura, novi zakon mogao stupiti na snagu već sutra.

Vlada je predložila da se menjaju članovi 7, 20, 43 i 44 koji se odnose na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu piše da se ukida taksa za overu potpisa i omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

- Overa potpisa se vrši u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi i za overu potpisa se ne plaća naknada - piše u izmenjenom članu zakona.

Navodi se i da overi potpisa ne podležu potpisi dati elektronskim putem, u skladu sa uredbom kojom se uređuje elektronska narodna inicijativa.

Prema predloženim izmenama zakona, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, a parlament u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

DRAGOJLOVIĆ: RAZUMNA ODLUKA

KOORDINATORKA Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović izjavila je juče da je sve ono što se dogodilo oko zakona o eksproprijaciji uobičajeno u demokratskim društvima.

- Vlada je htela da usvoji zakon, mi smo pokušali da sprečimo to usvajanje, kada nije bilo to dovoljno, stiglo je i do predsednika koji je vratio taj zakon, što je razumna i dobra politička odluka - rekla je Dragojlovićeva za RTS.

Ona smatra da Vlada iz svega toga treba da izvuče pouke, dozvoli da se čuje glas i stručne i šire javnosti i svih zainteresovanih, i da se da maksimum da sve što je javni interes nađe svoj izraz u zakonima.

REFERENDUM OSTAJE 16. JANUARA

ŠEF parlamenta Ivica Dačić rekao je juče da izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi ni na koji način neće uticati na aktuelni referendum o ustavnim promenama. On će, kako je i planirano, biti održan 16. januara, i na njemu će se građani izjašnjavati o potvrdi Akta o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Kako bi se pravosuđe uskladilo sa evropskim zakonodavstvom, promene se odnose na način na koji se sudije i tužioci biraju, a kako bi se iz ovog procesa isključila politika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)