ISPUNITI OBAVEZE IZ DIJALOGA O KiM: Evropski šefovi diplomatija o Zapadnom Balkanu

D. M.

15. 11. 2021. u 21:17

UKUPNA atmosfera oko dijaloga Beograda i Prištine i dalje je komplikovana, poslednjih meseci nije bilo napretka i fokus bi trebalo da se vrati na primenu neispunjenih obaveza. U Bosni i Hercegovini postoje tendencije koje podrivaju jedinstvo zemlje i štete njenom evropskom putu i one moraju da se saseku u korenu.

ИСПУНИТИ ОБАВЕЗЕ ИЗ ДИЈАЛОГА О КиМ: Европски шефови дипломатија о Западном Балкану

Foto AP

Ovo su ključne tačke radnog dokumenta Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) o regionu, o kojem su u ponedeljak raspravljali šefovi diplomatija Evropske unije. Ukratko, kako je konstatovao visoki predstavnik EU Đozep Borelj - generalno, situacija na Zapadnom Balkanu nije dobra.

Osim ovih uopštenih ocena i zaključaka, zvaničnici EU nisu doneli nikakve konkretne mere, niti se dogovorili o daljim potezima kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja i krizi u BiH. Prema nezvaničnim informacijama, na stolu se nisu našle ni sankcije protiv Milorada Dodika, a za koje su se zalagale pojedine članice EU, koje srpskog člana Predsedništva BiH vide kao glavnog krivca za situaciju u ovoj državi.

- U dijalogu Beograda i Prištine mora da se popravi atmosfera kroz konkretne pozitivne poteze. Pozivamo obe strane da rade na napretku ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, a time i na evropskoj budućosti Kosova i Srbije. Očekujemo i da se do kraja godine nastavi dijalog na visokom nivou u Briselu - poručio je u ponedeljak Borelj, koji je naglasio da će poslati poziv za sastanak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju.

Borelj je rekao i da je situacija u BiH bila visoko u agendi sastanka i naglasio da neki politički lideri, "secesionističkom i nacionalističkom retorikom", ne doprinose smirivanju krize u ovoj državi.

- Stav EU je da je BiH jedinstvena zemlja i svaki pokušaj da se podeli i iz nje izdvoje neki entiteti, biće izvor problema i treba da se reaguje odmah, kako bi se izbegle nevolje u budućnost.

Povodom zahteva da zemlje kandidati za članstvo usklade svoju spoljnu politiku sa EU, Borelj je rekao da Brisel to očekuje od svih država koje žele da se priključe Uniji.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je u ponedeljak da EU mora da nastavi sa politikom proširenja na Zapadni Balkan i ocenio da je to "najjači instrument Brisela":

- Drugi instrument koji imamo je ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan koji mora biti primenjen što je brže moguće.

TURKOVIĆEVA "PROZVALA" DODIKA

MINISTARKA spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković izjavila je na neformalnom sastanku šefova diplomatije iz Zapadnog Balkana u Briselu, da EU mora da odgovori na politiku "koja uništava mir i napredak u BiH i na Zapadnom Balkanu". Ona je navela da bi destabilizacija BiH predstavljala takođe i opasnost za EU. Kao glavnog krivca za ovakvu situaciju označila je srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika, rekavši da "postoji političar koji, ne samo da sprečava, već i blokira ulazak u EU".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!