VUČIĆ U GLAZGOVU: Ako ovu trku izgubimo, neće ostati ništa za našu decu! (FOTO/VIDEO)

Novosti online

02. 11. 2021. u 10:43 >> 10:46

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se u Glazgovu, gde učestvuje na Samitu o klimatskim promenama - COP26.

ВУЧИЋ У ГЛАЗГОВУ: Ако ову трку изгубимо, неће остати ништа за нашу децу! (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin/UNFCCC

Vučić je rekao da je privilegovan što predstavlja Srbiju na Samitu i zahvalio se premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu.

On je napomenuo da "veruje da je ovo velika prilika za Srbiju da da svoj doprinos".

- Verujemo da je ovo velika prilika za Srbiju i sprovođenje Pariskog sporazuma - ocenio je.

Predsednik je poručio da i dalje čvrsto veruje da je ovo prilika da se Srbija prilagodi i smanji efekat staklene bašte.

On je najavio dodatna ulaganja u obnovljive izvore energije i unapređenje cirkularne ekonomije.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

 

- Naš zeleni plan je u velikoj meri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje. Do 2050. godine želimo i mi da prilagodimo nove industrije da bismo smanjili efekat staklene bašte.

Vučić je istakao "da svi znamo koji je krajnji cilj".

- Znamo šta su naši ciljevi, ali za neke su oni velika bajka i na tome moramo da radimo. Moramo mnogo da radimo, da budemo 100 posto posvećeni i iskreni. Ljudi zavise od primene ovih planova. Veliki Šekspir je rekao da treba pisati za one koji hoće da slušaju, a ako ovu trku izgubimo, neće ostati ništa za našu decu.

- Svi smo se složili da buduće generacije ne treba da ponavljaju greške naših predaka na jedinoj planeti koju imamo. Moram da pohvalim da smo mi jedni od retkih predstavnika Istočne evropske grupe. Ovo je sjajna prilika za Srbiju za finalizaciju pariskog dogovora - napomenuo je predsednik Srbije u svom govoru.

Govorio je i o nuklearnim elektranama, o kojima se sve češće priča proteklih dana, pitajući kako ćemo se postaviti prema tome - da li ćemo gasiti nuklearke ili ćemo graditi nove.

On je istakao i pitanja kojima bi trebalo da se pozabavimo, a neka od njih bi trebalo da daju odgovore koja će biti interesna stopa, kako da se pristupi interesnim fondovima, kako da se tretiraju nuklearne elektrane, kako da se grade obnovljivi izvori energije...

- Kako ćemo rešavati sisteme javnog duga, kako ćemo tretirati cene prirodnog gasa. Došao sam ovde da koristim električno vozilo od Londona do Glazgova, kako ćemo uspeti da mikrokobalt, koji nastaje od tih vozila, preradimo - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić će na marginama Samita održati i niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima nekoliko država, najavila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Vučić je, uoči početka skupa, poručio da će Srbija mnogo uraditi na polju Zelene agende i na garantovanju energetske bezbednosti građanima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Vučić i Lajen na početku radova na pruzi Niš—Brestovac

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)