MANUELNI ili automatski menjač — večita dilema, ali i tačka sporenja među vozačima. Automatici se predstavljaju kao budućnost i sve je manje modela u ponudi sa manuelnim menjačima kojih se, međutim, vozači ne odriču.

Komentari (10)

Miki

02.11.2021. 01:06

Naravno da je bolji manuelni menjac. Promeniti lamelu kvacila je i 4 puta jeftinije nego popravljati jako komplikovani automatski menjac. Steta mize biti u hiljadama €.

Niko

02.11.2021. 12:25

@Miki - Lamela se u kompletu menja periodicno posle predjenih odredjenih broja kilometra. Ako pukne lamela auto stane.. Nikakav veci kvar se ne desi,

Bambi

02.11.2021. 08:56

Da kupujem novi auto pre bi uzeo sa automatskim a polovni bi manuelni jer su polovnjaci naceti i to dovesti u red nije jeftino pored svih ostali ulaganja koje polovnjak zahteva. Godisnje malo prelazim i automatski mi mozda i nije potreban ali kad upadnem u guzvu od po sad vremena gmizanja i oticanja kolena odma mi pada na pamet automatski.

Elektrovozač

02.11.2021. 12:21

Ni jedan, ni drugi. Menjač je neophodan sada već zastareloj tehnologiji pogona sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (fosilnih goriva). Elektromotori ne "pate" od tih mana i nije im potreban promenljivi stepen prenosa. Sa fiksnim, jednostepenim, prenosom mogu uraditi sve, sa boljim i glatkim ubrzanjem i boljom ekonomijom, a pritom sa daleko manje kvarljivih delova pa su i pouzdaniji. Dakle, ni automatski, ni ručni već bez ikakvog menjača.