NATO PLAŠI ZAPAD MOSKVOM ZBOG NOVCA: Posle debakla u Avganistanu, SAD i njeni saveznici traže novu opasnost koja ih ugrožava

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

21. 10. 2021. u 08:01

RASKID odnosa Rusije sa NATO neće dovesti svet u opasnost. Ništa se bitno neće promeniti jer saradnje između Alijanse i Moskve i tako nije bilo jer kako kažu u Kremlju "za tango je potrebno dvoje".

НАТО ПЛАШИ ЗАПАД МОСКВОМ ЗБОГ НОВЦА: После дебакла у Авганистану, САД и њени савезници траже нову опасност која их угрожава

Foto Novosti

Rukovodstvo NATO je stalno plašilo Zapad Rusijom, a sada i Kinom, da bi lakše dobijali vrlo visoke vojne budžete. To je stav ne samo ruskih političara već i vojnih i diplomatskih eksperata.

U Moskvi smatraju da je posle odlaska iz Avganistana NATO potreban novi protivnik koji bi bio opravdanje za postojanje vojne alijanse i visokih vojnih budžeta. Već sada se zna da će jedan broj članica NATO voditi propagandnu kampanju kako "raste agresivnost Rusije", a generalni sekretar NATO Stoltenberg sada osim ruske, vidi i kinesku opasnost.

- Suprotstaviti se opasnostima koje prete od Rusije i Kine pojedinačno ne može nijedna zemlja, pa zbog toga Severna Amerika i Evropa moraju biti ujedinjene u okviru NATO koji se mora adaptirati u skladu sa novim uslovima - rekao je Stoltenberg.

Foto AP

Krajem septembra na marginama Generalne skupštine UN sreli su se ruski ministar Lavrov i generalni sekretar NATO Stoltenberg. Tada Stoltenberg nije spomenuo smanjenje broja ruskih predstavnika u Briselu.

Kao što je u ponedeljak objasnio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, Moskva je odlučila da zatvori svoje političko predstavništvo pri NATO kao odgovor na oduzimanje akreditacije osmorici ruskih predstavnika u tom vojnom bloku. Rukovodstvo NATO je prethodno saopštilo da Rusija može da ima u Briselu pri NATO do deset saradnika, među kojima se računa i tehnički personal, pa su osmorica bila višak. Od prvog novembra NATO će morati da zatvori svoju misiju u Moskvi.

- Situacija koja je de fakto postojala sada je zvanično legalizovana - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

- Nećemo patiti zbog ovoga.

Naredni samit NATO održaće se u junu, u Madridu 2022. Tada će se utvrditi nova strateška koncepcija "NATO 2030". 

Približavanje

JUČE je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio da NATO jača vojnu infrastrukturu u neposrednoj blizini granica Saveza država Rusije i Belorusije, i da se "stvaraju zalihe naoružanja, vojne tehnike, uvežbava se prebacivanje trupa".

Od ljubavi do mržnje

STALNO predstavništvo Rusije pri NATO formirano je 1998, a 2002. bio je stvoren Savet Rusija-NATO. Tada je dogovorena saradnja u borbi protiv terorizma, Avganistana, u vojno-tehničkoj oblasti, kontrola naoružanja u Evropi. Ovaj Savet je prestao da funkcioniše posle gruzinsko-ruskog rata 2008. godine. Kasnije je saradnja obnovljena, ali je u martu 2014. pogoršana zbog pripajanja Krima Rusiji. NATO je znatno smanjio kontakte sa Rusijom da bi kasnije bili prekinuti svi oblici vojne i civilne saradnje. A 2018. proterana su sedmorica članova ruske misije pri NATO posle trovanja u Britaniji Sergeja i Julije Skripalj.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)