AKO NE OFORME ZSO, NAPUSTIĆEMO INSTITUCIJE: Srpska lista, u dogovoru sa predsednikom Vučićem, danas na izborima

D. ZEČEVIĆ

17. 10. 2021. u 07:13

STAV Srpske liste, posle divljačkih napada kosovske policije na pripadnike srpskog naroda, bio je da ne izađemo danas na birališta.

АКО НЕ ОФОРМЕ ЗСО, НАПУСТИЋЕМО ИНСТИТУЦИЈЕ: Српска листа, у договору са председником Вучићем, данас на изборима

Sa konferencije za novinare Srpske liste, Foto Novosti

Ipak, posle konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poslušali smo njegov savet da uprkos svemu izađemo na izbore.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić juče je na konferenciji za novinare istakao i da je bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije posle upada specijalaca ROSU, veoma zabrinjavajuća. Zbog toga je najuže rukovodstvo i razmatralo da odustane od izbora.

- Razgovor sa našim predsednikom Vučićem bio je težak i nimalo prijatan, u svakom smislu te reči. On ima svoje stavove i principe kojih se drži. Otvoreno smo sagledali sve aspekte o izlasku na ove izbore i doneli zajedničku odluku da izađemo na birališta kako bismo se borili za interes srpskog naroda, ali i da bismo pokazali da nismo mi ti koji ne poštuju Briselski sporazum - pojasnio je Rakić.

Predstavnici SL apeluju na Srbe da izađu na birališta, Foto P. Milošević

On je istakao i da su srpskom narodu na KiM više nego ikada potrebni sloga i jedinstvo i pozvao Srbe da izađu što masovnije na birališta kako bi pokazali zajedništvo. Budući da je juče bio dan predizborne tišine, nije uputio poruku građanima za koga da glasaju, ali je dodao da oni ionako znaju najbolje kome treba da poklone poverenje.

- Poručujem svima, i Prištini i međunarodnoj zajednici, da će, ukoliko u novembru ne započnu razgovori o formiranju Zajednice srpskih opština, Srpska lista na severu Kosmeta napustiti sve prištinske institucije. I to ne samo ako ne započnu razgovori o formiranju ZSO, već ukoliko se ona ne bude formirala do kraja godine, onako kako je predviđeno Briselskim sporazumom - podvukao je Rakić.

Predsednik SL je naglasio i da poslednji upadi ROSU nisu uplašili Srbe sa severa KiM:

- Nisu nas uplašili, još odlučniji smo da ostanemo ovde. Ukoliko opet upadnu, po kratkom postupku ćemo razmotriti naš odnos prema Prištini - podvukao je Rakić.

Na današnjim lokalnim izborima na KiM biće otvorena 883 biračka centra sa ukupno 2.477 biračkih mesta. Inače, Centralna izborna komisija verifikovala je ukupno 89 političkih subjekata, među kojima su 32 političke stranke i koalicije, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata. CIK je saopštio da pravo glasa na izborima ima 1.885.448 birača.

Srećko na lečenju u Beogradu

Poželevši brzi oporavak Srećku Sofronijeviću, koji je teško ranjen u Kosovskoj Mitrovici, kada su ga u leđa upucali pripadnici ROSU, predsednik Rakić je istakao da će on biti prebačen u Beograd na dalje lečenje.

Foto P. Milošević

- Srećko, odbranićemo i tvoj opstanak, kao i svakog Srbina i Srpkinje na ovim prostorima - poručio je Rakić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)