VUČEVIĆ U ATELJEU 61: Drago mi je što je prostor pripao ovoj ustanovi kulture koja u tišini već šest decenija izrađuje vrhunska dela

Novosti online

12. 10. 2021. u 14:12

U GODINI u kojoj Ustanova za izradu tapiserija ''Atelje 61'' proslavlja 60 godina postojanja, prvi put su prošireni prostorni kapaciteti.

ВУЧЕВИЋ У АТЕЉЕУ 61: Драго ми је што је простор припао овој установи културе која у тишини већ шест деценија израђује врхунска дела

Foto: Instagram printskrin/milosvucevic_gradonacelnik

Adaptacijom 211 m2 na spratu objekta na Petrovaradinskoj tvrđavi dobijen je novi kancelarijski, ali i galerijski prostor, koji će služiti za prezentovanje bogate kolekcije tapiserija i druge programske aktivnosti.

Rekonstrukciju prostora finansirao je Grad Novi Sad sa šest miliona dinara. Gradonačelnik Miloš Vučević posetio je ''Atelje 61'' i naglasio da je ponosan na to što je tokom devet godina Grad sve objekte na Tvrđavi, koji su bili neiskorišćeni, davao za delatnost kulture, i što nisu šireni komercijalni sadržaji.

- Često je Grad inostranim i domaćim partnerima poklanjao fantastične unikatne radove ''Ateljea 61'' i reakcije su uvek bile veoma pozitivne. Drago mi je što je prostor, koji je nekada bio u funkciji Arhiva, koji sada ima najbolji objekat u regionu, pripao ovoj ustanovi kulture, koja u tišini, već šest decenija izrađuje vrhunska umetnička dela. Impresivno mi je kako tkalje vešto uspevaju da sliku sa fotografija prenesu na tapiseriju. Trenutno u tehnici tapiserije izrađuju replike stripova, a to čine u sklopu aktivnosti projekta Evropska prestonica kulture. Drago mi je što ustanove kulture sarađuju, što ovde vidimo ljude iz KC Svilara, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Muzeja grada, jer to je ambijent koji želimo da kreiramo u kulturi – istakao je gradonačelnik Vučević.

On je najavio da će u petak, 15. oktobra odbornici Skupštine Grada Novog Sada odlučivati o dobitinicima Oktobarske nagrade i Novembarske povelje, za koju je predložen i ''Atelje 61'', te je izrazio nadu da će im povelja uskoro i biti uručena.

Gradonačelnik Vučević rekao je da se trenutno sa Upravom za imovinu radi na pripremi odluke kojom bi se regulisalo pitanje poslovnog prostora na Tvrđavi, i to na način da budu zaštićeni oni koji se bave kulturom, odnosno da se proveri ima li zloupotreba prostora s obzirom na njegovu namenu.

- Nadam se da ćemo imati podršku javnosti. Noćni klubovi na Tvrđavi su relikti prošlog vremena, a ja nikada ne bih dozvolio da noćni klub bude pored Muzeja grada. Takođe, čeka nas uređenje zapadnog dela podgrađa, a kada budu izgrađeni novi mostovi, verujem da ćemo imati hrabrosti i snage da podgrađe pretvorimo u pešačku zonu, u svojevrsni turističko-kulturni centar. Sledeće godine želimo da krene i obnova fasade ovog najvećeg objekta na Tvrđavi gde se nalazi ''Atelje 61'', za šta su nam potrebna velika izdvajanja. U svemu što radimo rukovodimo se samo interesom Grada, i mislim da smo pokazali kako se odnosi prema kulturnoj baštini i ustanovama kulture – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Direktor ''Ateljea 61'' Zoran Bulatović izrazio je zadovoljstvo što konačno postoje uslovi da u reprezentativnom galerijskom prostoru bude prikazano posetiocima ono što ta ustanova baštini već 60 godina i zahvalio se gradonačelniku na podršci i iskazanom razumevanju za kulturu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO -  PREDSTAVLJENO BORBENO VOZILO "LAZANSKI": Otvoren Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)