BORELJ: Beograd i Priština da bezuslovno deeskaliraju situaciju na severu Kosova i Metohije

Tanjug

26. 09. 2021. u 15:10

VISOKI predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj pozvao je danas Beograd i Prištinu na bezuslovno deeskaliranje situacije na severu Kosova i Metohije, hitnim povlačenjem specijalnih policijskih jedinica i uklanjanjem blokada puteva.

БОРЕЉ: Београд и Приштина да безусловно деескалирају ситуацију на северу Косова и Метохије

Foto AP

Borelj pozvao BG i PR da bezuslovno deeskaliraju situaciju

Bilo kakve dalje provokacije ili jednostrane i nekoordinirane radnje su neprihvatljive, napomenuo je Borelj u saopštenju i dodao da i dalje pomno prati situaciju na severu KiM.

- Kosovo i Srbija moraju da pronađu rešenja za smirivanje situacije i dogovore se o daljem putu. EU će aktivno podržavati ove napore. I Kosovski i srpski lideri u potpunosti su odgovorni za sve rizike po bezbednost i blagostanje lokalnih zajednica i na Kosovu i u Srbiji - rekao je Borelj.

On je dodao da je to naglasio u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem ove nedelje.

Dijalog uz posredovanje EU i dalje je jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja između strana, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama, naglasio je Borelj i "snažno" pozvao Prištinu i Beograd da ga koriste.

- Dolazak oba glavna pregovarača u Brisel narednih dana prvi su pozitivan korak. Od ključne je važnosti da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana - naglasio je on.

Borelj je ponovio da očekuje da će se i Priština i Beograd vratiti stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju na dobrobit svojih građana, naveo je Borelj.

- Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, koji je neophodan kako bi i jedni i drugi napredovali na svojim evropskim putevima - rekao je on.

Borelj je napomenuo da je u bliskom kontaktu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kome zahvaljuje na odličnoj saradnji između KFOR-a i EULEKS-a.

- KFOR igra ključnu ulogu u pružanju podrške regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu - zaključio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

BONUS VIDEO:

Helikopteri KFOR-a nadleću Jarinje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)