POSLE ČETIRI DANA ZAVRŠIO ISKAZ: Na suđenju Saljihu Mustafi ispitan prvi svedok

S. J. M.

23. 09. 2021. u 14:53

ZAŠTIĆENI svedok "3593" završio je danas posle četiri dana svoje svedočenje u Specijalizovanom sudu Kosova u Hagu u postupku koji se vodi protiv jednog od komandanata takozvane OVK Saljiha Mustafe.

ПОСЛЕ ЧЕТИРИ ДАНА ЗАВРШИО ИСКАЗ: На суђењу Саљиху Мустафи испитан први сведок

Foto: Printskrin

On je prethodno odgovarao na pitanja sudskog veća.

"3593" ponovo je ispričao da su ga pripadnici OVK držali zatočenog u logoru u selu Zlaš i da ga je dva puta pretukao čovek sa crvenom kapom, za kojeg tvrdi da je mesec dana kasnije kad je pušten saznao da je optuženi Mustafa. Nije znao da objasni zašto je 2006. godine, kada su ga službenici Unmika, kojima je davao izjavu o torturi koju je prošao, izričito pitali ko vas je tukao, on rekao da ne zna.

- Možda sam zaboravio - rekao je svedok, tvrdeći da se nije plašio da kaže.

Njemu su pokazali jednu fotografiju, na kojoj je prepoznao osobu koja kleči i na grudima ima oznaku "UČK". Kazao je i da je njegova porodica znala da je zatočen u Zlašu, ali da nisu mogli tad ništa da učine da mu pomognu.

- Kad su me presreli u uniformama OVK i tražili da pođem sa njima, mislio sam da će obaviti razgovor sa mnom i pustiti me, nisam ni slutio da će me tući i da ću se naći u takvoj situaciji.

Mustafi se sudi zbog ratnih zločina nad šest Albanaca počinjenih u aprilu 1999. godine.

Suđenje se nastavlja po podne, kada treba da svedoči drugi svedok, koji je takođe tad bio žrtva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ISTAKNUTI UMETNIK: Ovo je Žigonov sin, Ivanin rođeni brat