DŽIHAD JE OŽIVEO: Srđa Trifković upozorava na veliku opasnost od autošovinizma - Više nismo sigurni ko smo

S. Rajković

17. 09. 2021. u 08:06

ISTORIČAR prof. dr Srđa Trifković bio je gost emisije "Ratna soba" Stiva Benona.

ЏИХАД ЈЕ ОЖИВЕО: Срђа Трифковић упозорава на велику опасност од аутошовинизма - Више нисмо сигурни ко смо

Foto: Printskrin

Profesor Trifković je prvi Srbin kog je bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa i bivši strateg Bele kuće intervjuisao, a u Benonovoj emisiji istoričar je upozorio na problem radikalnog islama i podsetio na teroristički napad na Kule bliznakinje. 

- Problem je počeo samo nekoliko dana nakon tih terorističkih napada, kada je Džordž Buš sa svojom pratnjom otišao u džamiju u Baltimoru i izjavio da teroristi nemaju nikakve veze sa onim što je on nazvao "pravim islamom", koji je "religija mira". Problem definisanja neprijatelja i definisanja džihadističkog načina razmišljanja koji je doveo do 11. septembra od tada je sa nama - rekao je Srđa Trifković.

Sindrom civilizacijske mržnje prema sebi, koji je već raširen s obe strane Atlantika, primarni je razlog zašto je dvadeset godina nakon 11. septembra džihad ponovo oživeo, tvrdi profesor Trifković.

- Više nismo sigurni ko smo, više nismo ponosni na to ko smo. Naprotiv! Konkretno u Americi ovo je poprimilo patološke oblike, čiju smo ekstremnu manifestaciju videli ranije danas uklanjanjem statue Roberta E. Lija iz Ričmonda. Svedoci smo nemogućnosti suprotstavljanja džihadu, koji predstavlja civilizacijsku pretnju nemuslimanskom svetu - smatra istoričar.

Srđa Trifković kaže da bi voleo da vidi savez SAD, Evrope i Rusije.

- Konačno, što se tiče Rusije, mislim da je pogrešno tretirati Putina kao rivala i kao neprijatelja. Rusija je stagnirajuća sila koja ima mnoge civilizacijske sličnosti sa Sjedinjenim Državama. Dugoročno bih voleo da vidim „severni savez“ Amerike, Evrope i Rusije, koji se svi nalaze u istom civilizacijskom čamcu, demografski i kulturno - smatra profesor Trifković.

Foto: EPA

Govoreći o Avganistanu, Srđa Trifković kaže da je najveći pobednik u ovom trenutku Kina.

- Oni su već sklopili dogovor sa talibanima kako bi zaustavili sve napade džihadista na spasilačku liniju zapadne Kine koja se gradi preko Pakistana do luke Gvadar u Persijskom zalivu. Ovo je kineski način zaobilaženja Indije, njenog starog rivala i vitalna je karika u projektu "Pojas i put". Ako su Kinezi sposobni, a mislim da se jako trude, da postignu trajan dogovor sa džihadistima u Avganistanu, to bi im dalo dodatni as u rukavu u geopolitičkom smislu - rekao je profesor Trifković.

BONUS VIDEO: Talibani slave pobedu u Kabulu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna