ANGELINE TRI KLJUČNE PORUKE: Poseta Merkelove kao signal da njeni naslednici neće voditi agresivnu politiku prema Srbiji

D. Milinković

15. 09. 2021. u 08:00

PORUKE koje je nemačka kancelarka Angela Merkel poslala u ponedeljak uveče u Beogradu, pre svega u vezi sa Kosovom i Metohijom, evropske perspektive Srbije i ekonomskog napretka naše zemlje dobar su signal da zvanični Berlin i njeni naslednici neće voditi agresivnu politiku prema Srbiji.

АНГЕЛИНЕ ТРИ КЉУЧНЕ ПОРУКЕ: Посета Меркелове као сигнал да њени наследници неће водити агресивну политику према Србији

Foto: Instagram

Merkelova nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nije decidno rekla da Srbija mora da prizna Kosovo, nije čak ni ponovila dobro poznato stanovište da je za Nemačku južna srpska pokrajina nezavisna država i da je to završena priča. Naprotiv, naglasila je da se zalaže za mapu puta i rešavanje ostalih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, a da pitanje statusa dolazi na kraju tog procesa.

Zatim, istakla je jasno opredeljenje da se Zapadni Balkan mora naći u EU i da Brisel mora da razume naše frustracije kada je reč o usporenom putu ka članstvu. Iznela je i pohvale za ono što je učinjeno na ekonomskom polju, i ono što je posebno važno, dala je podršku za dalji razvoj pravne države i vladavine prava.

Merkelova je nakon Beograda otputovala u Tiranu, na sastanak sa premijerima sa Zapadnog Balkana. Vučić je juče još jednom poručio da je mnogo naučio od nemačke kancelarke i da je ponosan na njenu posetu Srbiji:

- Ponosan sam zbog onoga što je govorila nakon našeg sastanka i zbog odnosa i međusobnog poštovanja velike Nemačke prema maloj Srbiji. To je samo veliki podstrek da nastavimo da radimo požrtvovano i vredno, da budemo još uspešniji.

I za sagovornike "Novosti" nema dileme da su poruke koje je Merkelova poslala u Beogradu više nego pozitivne. Tako politički analitičar Predrag Rajić primećuje razliku u stavu nemačke kancelarke kada je reč o KiM:

- Čini mi se da je došlo do ublažavanja pozicija Nemačke, što mislim da je posebno rezultat mukotrpnog rada predsednika Vučića koji je uspeo da približi stavove Beograda i Berlina. Jedan od ključnih momenata koji su uticali na tu promenu je dogovor o inicijativi "Otvoreni Balkan", koja je još jedan pokazatelj da je Srbija u poslednjoj deceniji izrasla u lidera regiona. Takođe, Merkelova je poručila i da ćemo ubrzati naš evropski put i da na njemu nećemo biti ucenjivani na način na koji smo bili do sada.

Foto Instagram

Učesnici sastanka u Tirani

Politički analitičar Dragomir Anđelković naglašava da je velika stvar "što smo sa Merkelovom postigli da Nemačka nije mnogo protiv nas":

- To omogućava i da se ekonomski sarađuje, da se razvijemo, a da, s druge strane, po pitanju KiM i Republike Srpske nemamo preveliki pritisak Berlina. To dodatno otvara mogućnost za neku vrstu kompromisa. Ne treba od Nemačke očekivati da stane na naše pozicije, ali već ovo je veliki iskorak u odnosu na prethodne godine. Merkelova sugeriše i svojim naslednicima izbalansiraniji odnos prema Srbiji, odnosno to je poruka i Prištini da ne može da očekuje podršku za radikalni stav koji zauzima.

Čak su i pojedini lideri u regionu, poput predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića, priznali da je dolazak Merkelove u Beograd i poruke koje je poslala znak da ona podržava politiku Vučića. To je za Komšića "loš signal", koji poručuje da je neprihvatljivo da se "od Srbije pravi gazda na Balkanu".

AUTOKRATIJA U GLAVAMA OPOZICIJE

NA NOVINARSKO pitanje o stavu Nemačke prema zemljama u kojima postoji navodna autokratija, Merkelova nije rekla da je u Srbiji zaista tako. Predrag Rajić to tumači ovako:

- Predstava o Srbiji kao neuspešnoj i nedemokratskoj državi postoji samo u glavama onih koji su tužni jer više ne mogu da privatizuju šećerane za po tri evra. Merkelovu, naravno, kao evropskog lidera ne opterećuju frustracije kakve imaju naši pojedini samozvani lideri opozicije i tzv. elita sa "Tvitera". Verovatno se i Merkelova, kao ozbiljan i veliki lider, pita kako kritikovati vlast koja je poslednjih godina načinila ekonomske uspehe koji su svakom vidljivi golim okom.

BRNABIĆEVA: ŽELIMO STABILNOST

PREMIJERKA Ana Brnabić, koja je juče u Tirani učestvovala na sastanku kancelarke Merkel sa šefovima vlada sa Zapadnog Balkana, poručila je da Srbija želi stabilan i povezan region, sa perspektivom za sve mlade ljude.

Merkelova, koju je albanski premijer Edi Rama odlikovao Zvezdom zahvalnosti, ponovila je da Nemačka ima interes za članstvo balkanske šestorke u EU, ali da je regionalna saradnja nešto drugo i da pozdravlja svaku saradnju između zemalja regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)