ANGELA POTVRĐUJE: Srbija je ključna država na Balkanu - Zašto nemačka kancelarka sad dolazi u Beograd

D. MILINKOVIĆ

10. 09. 2021. u 07:54

NIJE slučajno što je nemačka kancelarka Angela Merkel, na kraju svog mandata, izabrala upravo Beograd za bilateralnu posetu i razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dok će sa svim ostalim liderima regiona sastati na zajedničkom skupu u Tirani.

АНГЕЛА ПОТВРЂУЈЕ: Србија је кључна држава на Балкану - Зашто немачка канцеларка сад долази у Београд

Foto AP

Time je Berlin jasno stavio do znanja da naša zemlja ima ključnu poziciju u regionu i da svi procesi na Zapadnom Balkanu u najvećoj meri zavise od Beograda.

Ovako sagovornici "Novosti" ukratko tumače balkansku mini-turneju odlazeće nemačke kancelarke, tokom koje će 13. septembra posetiti Srbiju, a dan kasnije, 14. septembra biti u Albaniji, gde će biti organizovan zajednički ručak sa premijerima država regiona.

Za bivšeg diplomatu Zorana Milivojevića nema dileme da je dolazak Merkelove više nego snažan signal kakav značaj Berlin daje Beogradu:

- Poseta Merkelove regionu je u funkciji njene političke ostavštine i ima za cilj da pošalje dve važne poruke. Prva je da i regionu, ali i svom nasledniku na čelu nemačke vlade poruči da Zapadni Balkan ostaje u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Berlina.

Drugi je da još jednom potvrdi pozicije Nemačke kada je reč o ovom prostoru.

Milivojević smatra da će Merkelova naglasiti da Berlinski proces ne prestaje, ali i još jednom ponoviti da Nemačka, kada je reč o Kosovu i Metohiji, stoji na stanovištu nepromenjivosti granica, odnosno da je za Berlin KiM nezavisno i izvan sastava Srbije.

Foto Arhiva

Kada je reč o inicijativi "Otvoreni Balkan" oko koje su se dogovorili Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, naš sagovornik očekuje da visoka gošća neće osporiti potrebu da region sarađuje:

- Ne očekujem, međutim, da će nemačka kancelarka iskazati otvorenu i nedvosmislenu podršku "Otvorenom Balkanu", kao što su to, recimo, učinile SAD. Merkelova će pre istaći potrebu za EU integracijama i interes Unije za ceo ovaj region.

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže, za "Novosti", da ne čudi dosadašnja suzdržanost Nemačke oko "Otvorenog Balkana", jer su to podržale SAD, u vreme Donalda Trampa:

- Međutim, "Otvoreni Balkan" nije nešto što ne odgovara nemačkim interesima. Projekat povezivanja naroda u ovom regionu ne može da šteti Nemačkoj, jer na tome počiva i EU.

Ovom posetom Merkelova daje jedan poseban značaj Srbiji i potvrđuje da je naša zemlja ključna u regionu. Ona je to i ranije potvrđivala. I ne samo to, ovo je i posebna potvrda njenog prijateljskog odnosa prema Vučiću, jer on je bio ključni faktor koji je uspeo da popravi odnose Srbije i Nemačke, narušene u vreme kada je predsednik bio Boris Tadić.

Vučić je svojim angažmanom uspeo da se ti odnosi poprave i da se izgradi snažno prijateljstvo, pa čak i savezništvo dveju država.

Pojedine komentare da je poseta Merkelove "protokolarna" jer je na kraju njenog mandata, Graovac odbacuje i naglašava da se u Nemačkoj vlade i kancelari menjaju, ali da smernice politike ostaju iste i u njoj nema radikalnih zaokreta.

GAS ZA DOLAZAK NOVIH KOMPANIJA

POSETA Merkelove može biti od izuzetnog značaja za Srbiju za dolazak novih nemačkih investitora. Nemačka je naš ubedljivo najznačajniji trgovinski partner. Od početka godine zabeležen je rast od 25,1 odsto ukupne trgovinske razmene u odnosu na prethodnu godinu, a u prvih sedam meseci 2021. trgovinska razmena je dostigla 3,57 milijardi evra i moguće je da će do kraja godine premašiti šest milijardi. Nemačka je i jedan od najvećih investitora u Srbiji: 2014. godine 17.000 ljudi je radilo u nemačkim kompanijama u Srbiji, a danas je zaposleno 71.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)