MALI ODGOVORIO NIKEZIĆU: U prvih osam meseci deficit je 70 milijardi dinara, baš onoliko koliko je Vaš gazda ukrao od građana Srbije

Novosti online

04. 09. 2021. u 21:24

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije i član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali danas je reagovao na najnovije saopštenje Stranke slobode i pravde i ocenio da Đilasov portparol i navodni ekonomski stručnjak Dušan Nikezić ponovo nastavlja da obmanjuje javnost, jer je kritikovanje ekonomskih uspeha Srbije još jedan u nizu pokazatelja da su se namerili da ponovo rovare po javnim finansijama.

МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: У првих осам месеци дефицит је 70 милијарди динара, баш онолико колико је Ваш газда украо од грађана Србије

Foto Tanjug

- Činjenica da imamo novca na računu pokazatelj je da smo štedeli i da smo bili odgovorni. Ponosni smo na rezultate koje postižemo, uprkos činjenici da smo pomogli i građanima i privredi sa osam milijardi evra, u okviru tri paketa podrške s ciljem sprečavanja posledica pandemije virusa korona prošle i ove godine - istakao je Mali.

On je naveo da će deficit biti znatno manji nego što je očekivano, pošto je naplata prihoda odlična, jer ekonomija radi i privreda živi zahvaljujući našim paketima pomoći.

- Zahvaljujući ozbiljnom pristupanju novonastaloj situaciji zbog pandemije prošle godine, ali i ove, stanje u državnoj kasi je odlično, pošto je u prvih osam meseci ostvaren bolji rezultat nego što smo očekivali i to za 163 milijarde dinara, odnosno milijardu i po evra. Naime, prve procene su bile da ćemo imati minus od 234 milijarde, a zapravo je deficit  70 milijardi dinara, odnosno oko 600 miliona evra. To je upravo onoliko koliko je Vaš gazda Đilas svojevremeno ukrao dok je bio gradonačelnik Beograda, pošto je toliko novca umesto u gradskoj, završilo u kasi njegovih preduzeća - rekao je Mali i dodao da će zahvaljujući boljoj naplati prihoda u toku ove godine deficit biti manji za oko dva odsto od planiranog.

Objasnio je građanima Srbije zašto se i Nikezić i gazda Đilas čude i zašto unižavaju realne rezultate koji su postignuti, jer je očigledno da oni ne bi bili u stanju da finansije drže pod kontrolom i da ne bi radili na uvećanju životnog standarda građana, osim ličnog.

- Ipak ne može da se zaboravi da je javni dug bio veći od 70 procenata u odnosu na BDP, niti činjenica da svaki četvrti građanin nije radio, kao i da je, primera radi, minimalna zarada bila zaista minimalna, nešto veća od 15.000 dinara. Ako govorimo o javnom dugu, danas smo ponosni što uprkos teškim uslovima zbog pandemije Srbija drži javni dug pod kontrolom. Javni dug je u ovom trenutku 55,4 odsto, što je daleko od nivoa koji propisuje Mastriht. Ali, odavno ste pročitani, jer građani znaju da ukoliko bi ključ državne kase bio u vašim rukama, novac bi zasigurno završio na privatnim računima od Mauricijusa, preko Švajcarske, do Hongkonga - naveo je on i podsetio da Srbija danas konstantno dobija potvrde o uspešnosti ekonomske politike koju vodi od najznačajnijih međunarodnih finansijskih institucija.

Mali je rekao da je na osnovu ovih činjenica očigledno je da ni gazdu Đilasa, niti njegove zaposlene nije briga za uvećanje životnog standarda, o kojem Nikezić u poslednje vreme priča, pošto su se svojevremeno bavili isključivo uvećavanjem svojih računa.

- Gospodine Nikeziću, ne zaboravlja se ni koliko ste zaduživali napaćenu Srbiju. Te 2011. godine izdali ste najskuplju obveznicu ikada, jer kamatna stopa je bila 7,25 odsto. Ovih dana vratićemo još oko 700 miliona dolara. Kao što vidite, uspevamo da uređujemo brljotine koje ste nam ostavili, ali i da brinemo o građanima i o privredi i uspešno se borimo protiv posledica pandemije virusa korona. Dakle, radimo sve ono za šta ni Vi ni Vaš gazda ne biste bili sposobni, jer priča o građanima u vašem slučaju, ostaje samo priča - rekao je on.

Istakao je da od njih i ne može da se očekuje nešto drugačije, jer i Nikezić i njegov gazda i ne mogu da rade ništa drugo osim da iznose neosnovane, paušalne kritike.

- Razumem da im je krivo što oni nisu uspeli da prodaju svoju zamagljenu priču i podsećam ih da je politički megdan na izborima, gde će otkriti da li će uspeti da pređu cenzus od 3 odsto, ukoliko se prethodno ne uplaše i odustanu od učešća - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna