SRBIJA I U OTEŽANIM USLOVIMA UNAPREĐUJE SARADNJU SA UN: Ministar Stefanović se sastao sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija

Novosti online

02. 09. 2021. u 15:49

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za evropska, centralnoazijska i američka pitanja u upravama za politička i pitanja izgradnje mira i multinacionalnih operacija Miroslavom Jenčom.

СРБИЈА И У ОТЕЖАНИМ УСЛОВИМА УНАПРЕЂУЈЕ САРАДЊУ СА УН: Министар Стефановић се састао са помоћником генералног секретара Уједињених Нација

Foto: Ministarstvo odbrane

Na početku sastanka, ministar Stefanović istakao je da su Ujedinjene nacije za Srbiju najznačajnija međunarodna organizacija, posebno važna po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije koje je naš prioritet. Takođe, kako je ocenio, dobra saradnja sa Kancelarijom UN u Beogradu je od ključnog značaja, imajući u vidu da je ona glavni kanal komunikacije sa Misijom UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK).

Ministar odbrane je naglasio da Srbija i u uslovima pandemije korona virusa nastavlja da unapređuje saradnju sa UN u oblasti multinacionalnih operacija i doprinosi održavanju međunarodnog mira i bezbednosti, kao i da posebnu pažnju posvećuje angažovanju vojnomedicinskih kapaciteta u multinacionalnim operacijama UN.

On je podsetio i da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbija prihvatili koncept rodne ravnopravnosti kao jedno od svojih strateških opredeljenja i istakao da će nastaviti da planski sprovode mere za povećanje zastupljenosti žena i njihovo ravnopravno učešće u realizaciji svih zadataka.

Pomoćnik generalnog sekretara UN Jenča izrazio je zadovoljstvo što Srbija, čak i u otežanim uslovima pandemije, nastavlja da unapređuje saradnju sa UN u oblasti multinacionalnih operacija i aktivnim učešćem doprinosi očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti. On je posebno ukazao na značaj angažovanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnoj operaciji UN u Libanu i u Centralnoafričkoj Republici.

Prema njegovim rečima, Srbija raspolaže značajnim resursima koji doprinose izgradnji kapaciteta za angažovanje u mirovnim operacijama i u tom smislu izdvojio je naš Centar za mirovne operacije, sertifikovan od strane UN, i Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije u bazi „Jug“.

On je istakao da Ujedinjene nacije pridaju veliku važnost radu UNMIK, posebno imajući u vidu da je on na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji.

Pomoćnik generalnog sekretara UN Jenča pohvalio je, ovom prilikom napore Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u implementaciji Rezolucije SB UN 1325 i istakao činjenicu da je Srbija već ispunila oba cilja definisana od strane UN-a koji se odnose na učešće žena na pozicijama štabnih oficira, vojnih posmatrača, kao i unutar kontingenata u multinacionalnim operacijama.

On je ocenio i da Srbija ima vodeću ulogu u borbi protiv COVID-19 u regionu, kako kroz uspešan proces vakcinacije sopstvenog stanovništva, tako i kroz donaciju velikog broja vakcina i medicinske zaštitne opreme zemljama u okruženju i stvaranjem uslova za imunizaciju i stranih državljana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)