PREMIJERKA BRNABIĆ: Nadam se da će "Danas" ponovo biti slobodan

Novosti online

02. 09. 2021. u 13:52

PREMIJERKA Brnabić je danas tokom otvaranja Kovid bolnice u Novom Sadu prokomentarisala navode nekih medija koji su "zasnovani na poređenju podataka iz dve različite metodologije, što je potpuno neispravno i neuporedivo".

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Надам се да ће Данас поново бити слободан

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje novinara o pisanju lista Danas koji tvrdi da je 2010. godine prosečna plata za oko 200 dinara bila niža od prosečne protrošačke korpe, a da je to danas oko 8.000 dinara.

- Ja sam mislila da je sve bilo u objašnjenju koje je dalo ministarstvo finansija, koje je tačno navelo šta tu nije jasno, odnosno da ne možete da poredite babe i žabe i da je to promenjena metodologija- počeka je Brnabić.

- Laž je da je potrošačka korpa bila 32000, a bila je 52 000. Nije sklonjeno sa sajta jer je to deo arhive i to je svima jasno. Niko se ne bi usudio da napiše tako nešto osim ako nije totalna neznalica ili maliciozan. Mogu da razumem da je taj koji je to pisao u Danasu potpuna neznalica ili maliciozan, ali sada treba da kažu da to što su oni objavili nije tačno. U svakom trenutku ti podaci su mogli da se izvuku iz republičkog zavoda za statistiku i da se edukuju - nastavila je.

Premijerka je podsetila i bi novinri trebalo da provere informacije koje dobije, pa ih tek onda objave.

- A bilo ko, ko misli da je 2010. godine sa onom platom i minimalcem koji je bio 170 evra, da je to bilo 200 dinara od pokrivanja prosečne potrošačke korpe je ili zaboravan ili lud ili, ponovo, maliciozan. Pa dajte, molim vas. Ali u svakom slučaju, i da je pogrešan podatak na sajtu ministarstva i da je taj podatak ostao u arhivi, posao novinara, a posebno onih koji se predstavljaju kao veliki, profesionalni, objektivni mediji, je da to proveri i da bombastično na prvoj strani objavi tačnu informaciju. A oni su bombastično objavili laž. I i dalje se ne izvinjavaju. Dobro, to je kredibilitet "Danasa" danas i o tome sam takođe pričala u poslednje vreme. Žao mi je što je od onakvog "Danasa" kakav je bio, politički pamflet, postao tabloid koji radi za Dragana Đilasa i Šolaka, ali to je njima na čast. Ja mislim da je to velika šteta za medije i novinarstvo u Srbiji, i za našu zemlju kao takvu. Ali valjda će se i to promeniti jednog dana, pa će "Danas" ponovo biti slobodan - rekla je premijerka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!