PREDSEDNIK VUČIĆ: Razgovaraću sa Šmitom i otvoreno ću mu reći šta mislim

Novosti online

24. 08. 2021. u 00:44

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je da će, uz puno razumevanje pozicije Republike Srpske, razgovarati sa novim visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, ali da će mu otvoreno reći svoj stav - da Srbija nije srećna zbog načina na koji je postavljen, da je protiv primene Bonskih ovlašćenja i da bi svaka akcija protiv zvaničnika RS bila katastrofalna po bezbednost regiona.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Разговараћу са Шмитом и отворено ћу му рећи шта мислим

Foto: Printscreen/Pink TV

Na pitanje da li neko na njega vrši pritisak da razgovara sa Šmitom, sa kojim predstavnici RS ne žele da razgovaraju, nezadovoljni što je na funkciju postavljen bez mandata SB UN, Vučić je rekao da ga niko ne pritiska, te da je već razgovarao sa Šmitom.

- Razgovarao sam sa njim, i nisam krio. Moj posao je da ne ugrozim poziciju Srbije. Šmita poznajem, on je pomagao i kada su izolovali Dodika. Tada sam ga ja molio da dođe i razgovara sa Dodikom i razgovarao je sa njim u Istočnom Sarajevu - rekao je Vučić za TV Hepi.

Kako kaže, razume Dodika i RS, ali i Šmita, njihove pozicije, ali Srbija mora da ima svoju poziciju.

- Nismo srećni, oktroisan je izbor, ali objektivne su okolnosti. Kada budem smatrao za shodno, sa Šmitom ću da razgovaram, ali ću mu reći otvoreno da sam potpuno protiv primene Bonskih ovlašćenja, da je za nas loša Inckova odluka i da bi svaka vrsta akcije protiv Dodika i zvaničnika RS bila katastrofalna po stanje stabilnosti u regionu - rekao je Vučić.

Dodao je da je Šmit izuzetno inteligentan čovek, za kojeg se, kaže, nada da će imati više takta i želeti da čuje srpsku stranu, posebno RS.

Dodao je da su odnosi Srbije i RS najbolji u istoriji, da on i Dodik nikada neće reći ružne reči jedan o drugom, ali da to ne znači da moraju u svakom pitanju da se saglase.

- Razumem poziciju RS, sasvim je moguće da bih se ponašao isto, ali i oni moraju da razumeju da Srbija ima 61 odsto investicija na Zapadnom Balkanu, a svi ostali 39 odsto. Da li mislite da smem da ugrozim poziciju Srbije ili RS - rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija poštuje BiH, ali da nikada ne može da se saglasi sa progonom Dodika.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna