PRIPADAJU SRPSKOM RODU: Draško Stanivuković o buri koju je u Podgorici izazvao njegov stav o crnogorskom identitetu

O. M.

18. 08. 2021. u 07:00

ZA mene, kada neko kaže da je Crnogorac jednako je kao kad kaže da je Vojvođanin. Vojvođanin Srbin i Srbin Crnogorac... Ja u to duboko verujem. I crnogorski kralj Nikola kaže: "Venčavam te srpsko more sa slobodom Crne Gore". Prosto kada čitate svako delo Crnogorca vidite da je to identitet koji pripada srpskom rodu.

ПРИПАДАЈУ СРПСКОМ РОДУ: Драшко Станивуковић о бури коју је у Подгорици изазвао његов став о црногорском идентитету

Foto Tanjug

To je za "Novosti" poručio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, čija je izjava da crnogorska nacija ne postoji izazvala gnev nacionalista u Crnoj Gori, uz zahtev MUP da mu se zabrani ulazak u državu, a pojedinci su mu čak pretili smrću. Reakcije su usledile nakon što se na brojnim portalima pojavio snimak sa skupa u Podgorici, a na kojem Stanivuković govori:

- Crnogorac kao nacija, mislim da je to izmišljeno.

Stanivuković, za naš list, pojašnjava da je izjava isečena i da nije želeo nikoga da uvredi. Naglašava da je u širokom govoru rekao da je za njega Crnogorac kao identitet, neodvojiv od identiteta srpskog naroda.

- Njegoš kaže "srpski pišem i zborim, svakom gromko govorim, narodnost mi srbinska, um i duša slavjanska". To je nešto što sam čitao i učio u udžbenicima. Volim Crnu Goru! Smatram je svojom zemljom. U njoj se osećam ugodno. Tamo su moj narod, moja vera, moje svetinje.

Otišao je i korak dalje navodeći da su "32 slova pisma izmišljena".

- Oprostite, ali to je moje mišljenje. Koja 32 slova?! Ćirilica ima 30 slova. To što je neko u poslednjih šest godina dodao dva slova i smatra da je to posebno pismo, pa hoće svoju crkvu i slično... Imam pravo da iznesem svoj stav. Ali poštujem svakog ko drugačije misli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)