SRBIJA VEĆ MIRILA AVGANISTANCE: Ivica Dačić otkrio da Beograd tri puta bio domaćin pregovora vlasti u Kabulu i talibana

V. N.

17. 08. 2021. u 19:35

PREDSEDNIK parlamenta Ivica Dačić rekao je u utorak da je Beograd tri puta organizovao mirovne pregovore između vlasti Avganistana i talibana, koji su ocenjeni kao uspešni i obe strane su bile zahvalne, ali da Srbija ipak trpi posledice američke intervencije na Avganistan koji je među prvima priznao tzv. Kosovo.

СРБИЈА ВЕЋ МИРИЛА АВГАНИСТАНЦЕ: Ивица Дачић открио да Београд три пута био домаћин преговора власти у Кабулу и талибана

Foto Tanjug

Dačić, koji je u to vreme bio ministar spoljnih poslova, naglasio je da je bio dogovor da se o tim mirovnim pregovorima ne priča javno.

- Ovde su bili predstavnici Saveta za mir i talibina i frakcija, a predsednik se uljučivao video-linkom - rekao je Dačić za TV Pink i dodao da su velike sile, kada su to videle rekle da će to uraditi u Dohi.

Dačić je ocenio da se ne može reći da je američka intervencija bila uspešna, jer se sve vratilo na početak i da je bilo jasno da je u Avganistanu postavljen marionetski režim.

- Sa aspekta Srbije taj marionetski režim je među prvih pet zemalja priznao Kosovo - rekao je Dačić i dodao "kakve veze imaju Avganistan i Kosovo - nikakve kao ni Kostarika i Kosovo, ali to su zemlje pod američkom dominacijom, kojima je to bio domaći zadatak". Srbija je, po njegovim rečima, bila spremna i da učestvuje u mirovnim misijama pod okriljem UN.

Dačić je ocenio da dešavanja u Avganistanu predstavljaju veliki šamar zapadnoj hemisferi čiji predstavnici nisu očekivali da će se tako nešto desiti. Podsetio je da je Avganistan komplikovana priča i da seže mnogo dublje od američke intervencije, do ruske, a nijedna ni druga nisu uspele.

Ocenio je da je sada cilj da se formira vlast i da se poštuju ljudska prava, naročito žena što je i jedan od zahteva UN da se formira prelazna vlada u kojoj će biti i one.

Dačić je dodao i da je proizvodnja narkotika u Avganistanu porasla višestruko, heroina čak i 100 puta od dolaska NATO snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati