NA KiM SE VRATIO TEK SVAKI OSMI PROGNANIK: U izveštaju OEBS objavljeni alarmantni podaci o sudbini proteranih iz južne pokrajine

D. MILINKOVIĆ

04. 08. 2021. u 09:00

AKO već ne čuje i ne reaguje na apele Beograda o ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji, međunarodna zajednica ne bi smela da se pravi "gluva" na dramatična upozorenja OEBS: ova organizacija je i u svom najnovijem izveštaju upozorila da je svake godine sve manji broj raseljenih koji se vraćaju na KiM.

НА КиМ СЕ ВРАТИО ТЕК СВАКИ ОСМИ ПРОГНАНИК: У извештају ОЕБС објављени алармантни подаци о судбини протераних из јужне покрајине

Foto I. Marinković

Naime, prema podacima UNHCR, a na koje se OEBS poziva i u novom, ali i u izveštajima publikovanim prethodnih godina, od više od 220.000 raseljenih sa KiM, od 2000. godine se u pokrajinu vratio tek svaki osmi prognani, odnosno oko 13 odsto ili 28.302 lica. OEBS naglašava i da se stopa povratka smanjivala svake naredne godine i da se ovaj trend opadanja nastavlja.

Kada se uporede brojke iz godišnjih izveštaja OEBS, u poslednje dve i po godine, od kraja 2018. do polovine 2021. na KiM se vratila samo 191 osoba! Tokom 2015. zabeležena su 802 dobrovoljna povratka, 2016. - 582, 2017. - 498, a 2018. - 327.

Većina osoba koje su se vratile tokom ovog perioda, od 2015. do kraja 2018, kako se navodi u izveštaju OEBS, bili su kosovski Srbi (1.009), zatim kosovski Egipćani (417), kosovski Romi (357) i kosovske Aškalije (218), a kosovski Albanci su se vratili u opštine u kojima čine nevećinsku zajednicu, kao što su Severna Mitrovica i Zvečan (112). Srbi sa KiM su se uglavnom vratili u opštine u kojima čine većinsku zajednicu, kao što su Štrpce, Gračanica, Novo Brdo i Ranilug, ali je primetan povratak i u druga mesta, uključujući i Obilić, Istok, Klinu i Gnjilane.

Sigurno je da na zabrinjavajuće mali broj povratnika na KiM - osim institucionalnih prepreka prištinskih vlasti koje uporno odugovlače sa vraćanjem otete imovine Srbima - najviše utiču brojni napadi i nasilje kojima su naši sunarodnici, a pogotovo raseljena lica izloženi.

Tako je na listi 80 verski i etnički motivisanih incidenata, koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom jula prezentovao evropskim zvaničnicima na rundi dijaloga u Briselu, bilo četiri napada na povratnike.

U martu je uhapšena povratnica na KiM Mila Anđelković kojoj su Albanci uzurpirali porodičnu kuću. U maju je najpre napadnuta kuća povratnika Radoja i Miloja Pumpalovića u selu Dubrava, opština Istok, a zatim je obijena kuća povratnika Sretena Stojiljkovića kod Novog Brda. Ukradena su mu drva i alat.

Od kraja juna počinje i prava golgota Dragice Gašić, prve srpske povratnice u Đakovicu. Do sada joj je kamenovan stan, po vratima su joj lepljene slike mrtvih ljudi, traži se njeno iseljenje, a pre nekoliko dana joj je stan obijen i iz njega su ukradeni čak i hrana i lekovi.

Misija OEBS do sada je u nekoliko navrata reagovala zbog incidenata usmerenih protiv Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Đakovicu. IZ OEBS navode da su neprihvatljivi pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa susedima. Poručili su i da pažljivo prate i nadgledaju ovaj slučaj.

- Pokušaj da se zastraše ili zlostavljaju povratnici su neprihvatljivi. Povratak svih zajednica treba da se nastavi, to je osnovno ljudsko pravo - ističu u OEBS.

SKANDALOZNE PORUKE ALBANSKIH NVO

UMESTO da je uzmu u zaštitu, albanske nevladine organizacije dosad su uglavnom kritikovale Dragicu Gašić, a istupanje Fatmira Šeholija iz Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa prešlo je sve granice. Naime, umesto da, kako mu i samo ime organizacije koju vodi nalaže, promoviše međuetničku toleranciju, on se prebacio na politički teren.

- Dragica Gašić umesto što ide od kancelarije do kancelarije u Beogradu, pa je zloupotrebljavaju i Petković i Vučić i Ana Brnabić i svi, treba s Albankama da sedi u Đakovici da se izvinjava bez obzira na to što ona nije kriva za to. Srbija i tzv. Kancelarija za KiM namerno je ovo uradila da bi politizovali celokupnu situaciju, ne što je Dragici toliko stalo da se vrati i živi sama u Đakovici nego da evo pokaže svetu da Albanci ne žele da se iko vrati - naveo je Šeholi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)