OPTUŽBE PROTIV VATIKANSKOG KLERA: Početak istorijskog suđenja za decenijske mutne poslove među visokim rimokatoličkim sveštenstvom

Jurica Kerbler - stalni dopisnik iz Zagreba

26. 07. 2021. u 20:48

Kada u Vatikanu u utorak započne suđenje na Papinom zemaljskom sudu desetorici optuženih za razne malverzacije, među kojima je i jedan kardinal, papa Franja poslaće poruku da niko nije iznad zakona.

ОПТУЖБЕ ПРОТИВ ВАТИКАНСКОГ КЛЕРА: Почетак историјског суђења за деценијске мутне послове међу високим римокатоличким свештенством

Foto AP

Dugo se vatikanskim hodnicima vuku priče o mutnim poslovima, trulom i grabežljivom sistemu koji je omogućio vatikanskom vrhu da se bogati i kupuje zgrade po celom svetu. Papa je odlučio da to preseče, a sledeća dva dana sud će razmotriti sva pitanja važna za dalji proces. Nastavak se očekuje u oktobru.

Među optuženima je kardinal Đovani Anđelo Beki (73), a u Vatikanu tvrde da je i najviše rangirani sveštenik kojem se sudi za finansijske prevare. Papa nije imao milosti prema kardinalu, ukinuo mu je imunitet i tako omogućio istorijsko suđenje za mutne poslove koji su trajali punih deset godina i koje će izneti na videlo sav prljavi veš visokog sveštenstva.

Na optuženičkoj klupi je i kardinalov sekretar Mauro Karlino, nazvan i "tajni agent", bankar Enriko Krso, računovođa koji je imao ključeve papine blagajne Fabricio Tirabasi, švajcarski advokat Rene Bruelhart, koji jer bio šef vatikanske finansijske obaveštajne zajednice, dvojica italijanskih brokera i drugi koji su godinama kupovali i prodavali neverovatno vredne stanove i kuće u vlasništvu Vatikana, a deo novca zadržavali za sebe.

Istovremeno, kako je novac curio na sve strane, budžet Vatikana bio je u minusu, pre pet godina tri miliona evra, a prošle čak 66 miliona. Ukupno je deficit iznosio 187 miliona evra, a sveštenici su kao pijani milioneri kupovali luksuzne vile.

Stanove i kuće po Italiji iznajmljivani su većinom ljudima iz Crkve, i to po posebnim cenama, a istraga je pokazala da su razliku novca ponekad vešti sveštenici zadržavali za sebe. Glavna je afera izbila kada je ustanovljeno da je Vatikan kupovao nekretnine od Londona do Pariza, od Ženeve do Lozane, a na kraju se radilo o loše vođenim poslovima za Svetu stolicu.

Svega je tu bilo pranja novca, ucena, a visoki kler je računao da papa neće ići tako daleko i otvoriti vrata za suđenje. Dogodilo se baš to, a papa je dopustio sudiji da istraži samog kardinala Bekija, što je rezultiralo sa 29.000 stranica raznih dokumenata i dokaza. Vatikanski tužitelj Đijan Pijero Milano vodio je istragu zajedno sa vatikanskom žandarmerijom, a onda je predsednik suda Grada Vatikana Đuzepe Pinjatone tražio da započne suđenje, sa čime se papa složio. Beki, naravno, tvrdi da je nevin i da mu je sve podmetnuto, ali dokaza je previše i ukazuju na mafijaške metode koje su korišćene u vatikanskim spletkama da bi se došlo do bogatstva.

KAKO JE POČELO

DA se afera valja i da je niko neće moći zaustaviti, pokazalo se prošle godine kada je papa Franja oduzeo Državnom sekretarijatu upravljanje finansijama i poslove preneo na Apostolsku stolicu. Trebalo je da prođe malo vremena da javno budu objavljeni podaci da Vatikan ima 4.051 nekretninu u Italiji i 1.120 u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima