SRBI IZ GRAČANICE UPLAŠENI NAKON INCIDENTA: Uklonjeni uvredljivi grafiti sa dečjeg igrališta u Sušici (FOTO)

Tanjug

22. 07. 2021. u 17:29

UVREDLJIVI grafiti, koji su u utorak osvanuli na dečijem igralištu u Sušici, danas su uklonjeni. Meštani ovog sela su, prema rečima predstavika lokalnog saveta Marka Simića, nakon ovog incidenta uznemireni.

СРБИ ИЗ ГРАЧАНИЦЕ УПЛАШЕНИ НАКОН ИНЦИДЕНТА: Уклоњени увредљиви графити са дечјег игралишта у Сушици (ФОТО)

Foto: M.labudović

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kazao je da je bezbednosna situacija u srpskim sredinama na Kosovu zabrinjavajuća, prenosi RTV KiM.

Popović koji je jutros obišao dečije igralište u Sušici napominje da do sada nije zabeležen nijedan incident u ovom multietničkom selu.

- To je veoma teška i uvredljiva poruka, pogotovu kada se tako nešto ispisuje na mestu na kome se igraju deca. Mislim da je sve ovo sinhronizovano i da je u poslednjih mesec dana pojačan intenzitet napada na srpsko stanovništvo na celoj teritoriji Kosova i Metohije - rekao je on.

- Mnogo puta smo apelovali na policiju da radi svoj posao, tražili smo od KFOR-a da pojača patrole. U vazduhu se oseća da nešto nije kako treba. Dokle god ne budu pronađeni počinioci, svi ljudi koji rade takve stvari osećaće se slobodno da to i ubuduće čine - dodao je Popović.

Predstavnik lokalnog saveta Sušice Marko Simić kazao je da je Sušica multietničko selo i da do sada nisu imali problema sa komšijama Albancima.

- Sumnjam da su ovo uradili meštani Sušice, pre bih rekao da su to došljaci koji dođu na vikend ili na 10 - 15 dana i pokušavaju da nešto ostvare, ali ne znam šta. Situacija nije naivna ni malo, meštani su uplašeni i uznemireni. Ja ne znam kako svoje dete da ohrabrim i šta da mu kažem da bi ga zadržao da ostane ovde - kazao je Simić.

On napominje da su pripadnici policije jutros izvršili uviđaj i da je istraga o ovom slučaju u toku.

- Ništa konkretno nam nisu rekli, uzeli su izjave od mene i komšija. Iskreno se nadam da ubuduće neće biti ovakvih problema - zaključio je Simić.

U Sušici trenutno živi više od 800 ljudi, a u samom selu ima oko 120 srpskih i oko 70 albanskih kuća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)