SRBI NIKADA NE SMEJU DA BUDU ŽRTVE: Dr Aleksandar Noj, poslanik u nemačkom Bundestagu, o duplim aršinima Zapada

Ivana STANOJEVIĆ

19. 07. 2021. u 08:00

ŽRTVE na ovim prostorima, moraju da budu isključivo Bošnjaci, Hrvati, Albanci, uprkos tome što na Kosovu, u BiH i u Hrvatskoj ima mnogo ubijenih srpskih civila. Srbi, međutim, nikada ne smeju da budu žrtve i uvek se prikazuju isključivo kao zločinci.

СРБИ НИКАДА НЕ СМЕЈУ ДА БУДУ ЖРТВЕ: Др Александар Ној, посланик у немачком Бундестагу, о дуплим аршинима Запада

Aleksander Noj

Ovo, u razgovoru za "Novosti", tvrdi dr Aleksandar Noj, poslanik Levice u nemačkom Bundestagu, čije su reči na dan komemoracije u Potočarima odjeknule u našoj zemlji, ali i u njegovoj domovini. Na pitanje zašto je tako, odgovara da je to kazna Srbima jer neće u NATO. Dvostruki aršini primenjuju se stalno, bilo da je reč o Srebrenici, Kosovu, ili "Oluji". I kad su Hrvati, predvođeni Tuđmanom, proterivali krajiške Srbe, Zapad je zatvarao oči pred rekom desetina hiljada ljudi, kao i pred mnogim žrtvama, pomažući, istovremeno, zvaničnom Zagrebu, obukom hrvatskih snaga.

- Takvi primeri jasno pokazuju da Zapad pojam humanitarne krize koristi za ostvarivanje svojih ciljeva, pri čemu žrtve ne igraju nikakvu ulogu. Sada je Zapadni Balkan ponovo u žiži interesovanja Zapada, jer Rusija, ali i Kina i Turska šire svoj uticaj.

Noj navodi da je geopolitički interes ono čime se rukovode SAD, kao i Nemačka. Njima, ističe naš sagovornik, nikako ne odgovara da ovaj region bude, kako kaže, "crna rupa" u Evropi, koja nije pokrivena njihovim uticajem. Berlin, zato, vrši poseban pritisak na Srbiju. Osim toga, kaže Noj, njegova zemlja oduvek smatra Balkan teritorijom pod nemačkim uticajem.

- I Rusija je u tom "paketu" pritisaka kojima se želi "navesti voda na svoju vodenicu". Britanski razarač "Difender" koji je provocirao Moskvu, ulazeći tri kilometra u ruske teritorijalne vode u Crnom moru, nije to činio slučajno. Sve je to deo šire strategije, odnosno, ostvarivanja geopolitičkih ciljeva.

Na naše pitanje ima li sve to veze sa verskom orijentacijom, odnosno, srpskim i ruskim pravoslavljem, Noj odgovara da su teritorijalni interesi prioritet. Pri tome, Zapad, kao ni Nemačka koji su, što se ovog regiona tiče konkurenti, ne prezaju od toga da narode Zapadnog Balkana tretiraju kao svoje vazale, a ne suverene države sa svojim teritorijalnim integritetom.

- Dvostruki aršini upravo služe da se favorizuje ono što Zapadu ide u prilog. Ako mu u prilog ide da su Srbi krivci za određena dešavanja, tako će se stvari i prikazivati. Jedan od primera, aktuelan ovih dana, jeste upravo Srebrenica. Pokušaj da se svetu prikaže kao arena u kojoj su srpski vojnici ubili nedužne civile, koristi zapadnim ciljevima. Zapad, pri tome, nimalo ne interesuje što je veliki broj tamo pronađenih tela zapravo boraca muslimanske vojske koji su poginuli u borbama.

Bošnjački borci ubijeni na ratištu, ističe Noj, tretiraju se kao žrtva nekakvog srpskog genocida. S druge strane oslobođen je i Naser Orić, iako je jasno da je počinio zločin.

- Ne mogu da ocenim da li je, kad je Srebrenica u pitanju, reč o genocidu, ratnom zločinu ili nečemu trećem. Poznato je, međutim, da nisu svi tamo ubijeni bili civili, nego bošnjački borci poginuli u sukobima, a to se prikriva. Osim toga, 1992. godine je, u okolini Srebrenice, muslimanska vojska ubila hiljadu srpskih civila, što je i dovelo do same Srebrenice, a to se nigde ne pominje. Cilj jednostrano prikazivanja Srba je da se Srbi ocrne, jer neće u NATO.

Na pitanje da li su Srbi trenutno kažnjeni još nečim osim negativnim imidžom i da li Zapad sprema za budućnost neke nove kazne, naš sagovornik odgovara da "se možemo nadati i tome". Instrumenata ima dovoljno, ekonomske sankcije, negativna propaganda, ucene... Pred Haškim tribunalom osuđen je, kako ističe, natprosečno veliki broj Srba, dok su oslobađani optuženici ostalih nacionalnosti. Albanci, Hrvati i Bošnjaci, međutim, i te kako imaju za šta da odgovaraju i to se ne sme zaboraviti, dodaje Noj.

Pitanje da li će, s obzirom na najnoviji razvoj događaja i nedvosmislene poruke iz Brisela, Srebrenica postati novi uslov za ulazak Srbije u EU, naš sagovornik ostavlja bez odgovora, jer "nema informacije".

MLADI KAO PLEN NVO

NEVLADINE organizacije često igraju "prljavo", ističe dr Aleksandar Noj. On navodi primer jedne muslimanske NVO koja najotvorenije poziva mlade Srbe da se tobož uvere u zločin koji su počinili njihovi sunarodnici. To može da bude izuzetno opasno, jer su mladi otvoreni za sve i mogu lako da nasednu na zapadnu propagandu, bez obzira na to što je protiv njihovog naroda.

INTEGRACIJA

S JEDNE strane, Zapad želi Srbiju u EU, a s druge čini sve da joj oteža pristup, uvodeći nove uslove. Na pitanje kako objašnjava tu protivrečnost, dr Aleksandar Noj kaže da se tu prepliću interesi NATO, iza kojih stoje SAD i ciljevi Zapadne Evrope i u okviru toga same Nemačke. EU uslovljava Srbiju i priznavanjem Kosova što ona, sasvim opravdano, ističe naš sagovornik, odbija da učini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!