CILJ DA NE BUDE BOJKOTA IZBORA: Dačić najavio novu rundu pregovora sa evroparlamentarcima za septembar

V.N.

11. 07. 2021. u 07:48

SLEDEĆI sastanak sa evroparlamentarcima biće održan 17. i 18. septembra, a na osnovu svega što je na drugoj rundi međustranačkog dijaloga rečeno, biće pripremljen predlog mera, rekao je juče predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

ЦИЉ ДА НЕ БУДЕ БОЈКОТА ИЗБОРА: Дачић најавио нову рунду преговора са европарламентарцима за септембар

Foto Tanjug

On je na konferenciji za medije pojasnio da bi predloge mera učesnici trebalo da rasprave do 1. septembra i da dotad dostave svoje primedbe. Takođe je pozvao i sve ostale stranke koje to žele da dostave svoje predloge i pomognu u pisanju zaključaka.

- Važno je da predlozi budu realistični, prihvatljivi, ostvarivi i održivi i ukoliko se tako budemo ponašali, mislim da ćemo ostvariti glavni zadatak da svi izađu na izbore, da se time ne pruža nikome alibi da baca ljagu na Srbiju i da time dovodi u pitanje sve rezultate koje smo ostvarili u proteklim godinama - rekao je Dačić.

Evropska poslanica Tanja Fajon istakla je da je tokom dvodnevnog sastanka bila dobra i ohrabrujuća atmosfera, da su razgovori bili iskreni i konstruktivni i da je cilj posrednika da se poboljšaju uslovi za izbore, te da se da podrška Srbiji na evropskom putu. Navela je da je bila duga rasprava oko slobode medija i da je to sigurno veliki izazov, ali je istakla da je bilo i puno konkretnih predloga i da će se napraviti takav dokument koji će doprineti tom cilju.

Fajonova je kazala da je važno biti što više realističan i dodala da svi treba da znaju da su evroposlanici veliki prijatelji Srbije i da im je važno da zemlja napreduje ka EU:

- Zato želimo da stvorimo uslove da sve političke partije izađu na birališta i da građani imaju poštene izbore.

Evroposlanik Vladimir Bilčik izrazio je nadu da neće biti bojkota izbora, navodeći da pomaka u razgovorima ima:

- Imali smo otvorene, iskrene, ali zaista konstruktivne razgovore, uspeli smo da se složimo oko zajedničkih zaključaka.

Bilčik je dodao da su posrednici imali i konstruktivan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što govori o tome koliko je dijalog važan za evropsku perspektivu i u tom smislu očekuje i da će biti dobrih rezultata. Istakao je da su razgovori u interesu svih političara i snaga u Srbiji, a krajnje rešenje je u njihovim rukama, te da je njihov cilj da pomognu da stvari krenu napred.

NIJE PROBLEM

BIVŠI evropski poslanik Knut Flekenštajn ocenio je da postojanje dva paralelna međustranačka dijaloga ne predstavlja problem, jer se razgovara o istim pitanjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri