RATNI ZLOČINAC GLAVAŠ DANAS PRED SUDOM: Osnivaču HDZ-a se sudi za zločine nad srpskim civilima

Tanjug

05. 07. 2021. u 09:54

NOVO ponovljeno suđenje ratnom zločincu Branimiru Glavašu za ubistvo srpskih civila tokom proteklog, počinje danas u zagebačkom Županijskom sudu.

РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ ГЛАВАШ ДАНАС ПРЕД СУДОМ: Оснивачу ХДЗ-а се суди за злочине над српским цивилима

Foto Arhiva

Glavašu i ostalim se stavlja na teret ratni zločin počinjen u Osijeku 1991.

Suđenje Glavašu i suoptuženima kreće ispočetka zbog izmene sudskog veća, odnosno sudija Tanja Pavelin, koja je vodila prethodno suđenje, izabrana je za sudiju Visokog krivičnog suda, preneo je HRT.

Sudskim većem u ponovljenom suđenju Glavašu i suoptuženima predsedavaće sudija Kevrić.

Prethodno suđenje u slučajevima ''garaža'' i ''selotejp'' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom januara 2020. ukinuo odluku vanraspravnog veća zagrebačkoga Županijskog suda iz mart 2019. prema kojoj je ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni šef sekretarijata za odbranu, a kasnije osnivač i saborski poslanik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistva osječkih Srba.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odležao i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gde je otišao uoči izricanja prve presude.

Glavaš je u međuvremenu u junu 2019. podneo krivičnu prijavu protiv Krunoslava Fehira za teško ubistvo i ratni zločin na štetu Čedomira Vučkovića, a koju je Županijsko državno tužilaštvo odbacilo u julu 2020, navodeći da je veštačenje priloženo uz krivičnu prijavu izradila osoba iz Srbije koja, prema hrvatskim propisima, nema verodostojnost niti pravnu snagu u Hrvatskoj.

Fehir je tokom prvog suđenja Glavašu bio krunski svedok tužilaštva s obzirom na to da je u 1991., kao 16-togodišnjak i pripadnik tzv. Prištapske bojne, između ostalih, bio svedok mučenja Čedomira Vučkovića, kojeg su terali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu odbranu u centru Osijeka.

Na prethodnom ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svedoka, a Glavaš njegovo svedočenje smatra lažnim.

Odbacivanje Glavaševe prijave je podstaklo Fehira da protiv Glavaša podnese krivičnu prijavu za lažno prijavljivanja krivičnog dela.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović vratio je krajem maja Branimir Glavašu sedam ratnih odlikovanja i čin general-majora koje mu je 2010. oduzeo tadašnji predsednik Ivo Josipović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest