HRVATSKI RATNI ZLOČINAC OSTAJE NA ROBIJI: Prlić još uvek može samo da sanja o slobodi, Agius odbio zahtev Britanaca

Novosti online

24. 03. 2021. u 17:33

PREDSEDNIK mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Karmel Agius odbio je predlog da bivšeg političkog vođe Herceg-Bosne Jadranka Prlića, koji služi kaznu zatvora od 25 godina izrečenu zbog ratnih zločina, prevremeno pusti na slobodu, potvrđeno je u Hagu.

ХРВАТСКИ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ ОСТАЈЕ НА РОБИЈИ: Прлић још увек може само да сања о слободи, Агиус одбио захтев Британаца

Foto: Printscreen

Kako stoji u odluci objavljenoj na stranicama MICT-a, predsednik Agius razmotrio je zahtev koju je sudu još 2019. prosledila vlada Velike Britanije, gde Prlić služi kaznu, u kojoj stoji da je prema zakonima te zemlje Prlić stekao pravo na prevremeni uslovni otpust iz zatvora nakon polovine odslužene kazne.

Taj je uslov, koji je u skladu sa britanskim zakonima, ispunjen u februaru 2020, ali predsednik MICT-a je ocenio da se u Prlićevom slučaju on ne može primeniti jer je sudska praksa da osuđeni za ratne zločine pred Haškim tribunalom mogu biti oslobođeni tek nakon dve trećine odslužene kazne.

Agius je vlasti Velike Britanije izvestio da će Prlić pravo na prevremeni otpust steći tek u aprilu 2024. godine.

Agius je naveo kako se svemu konsultovao sa sudijama Teodorom Meronom, Žan Klodom Antonetijem i Lijem Dakunom, koji su bili članovi veća koje je osudilo Prlića i ostalu petoricu bivših zvaničnika tzv. Herceg-Bosne. Oni su se saglasili da britanski predlog ne treba prihvatiti jer ne postoje nikakve okolnosti zbog kojih bi Prlić već sada mogao biti oslobođen.

Prlić se, nakon što je protiv njega optužnicu podigao Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju, predao u aprilu 2004. U postupku okončanom 2017. osuđen je na 25 godina zatvora. Zajedno s njim na po 20 godina zatvora osuđeni su Slobodan Praljak, koji se tada ubio u sudnici popivši otrov, Bruno Stojić i Milivoj Petković. Na 16 godina zatvora osuđen je Valentin Ćorić, a Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Svi su proglašeni krivim za ratne zločine nad Bošnjacima u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave