ĐAKOVICA JE ZABRANJENI GRAD ZA SRBE: Rakić o peticiji NVO da se protera Srpkinja, povratnica na KiM

D. Z.

28. 06. 2021. u 01:01

MINISTAR za zajednice i povratak Goran Rakić ocenio je peticiju 11 nevladinih organizacija iz Đakovice, za ponovnim proterivanjem Dragice Gašić koja se u ovaj grad vratila pre 20 dana, kao direktan udar na proces povratka.

ЂАКОВИЦА ЈЕ ЗАБРАЊЕНИ ГРАД ЗА СРБЕ: Ракић о петицији НВО да се протера Српкиња, повратница на КиМ

Foto: Tanjug

On je istakao da je sada kristalno jasno zašto je Đakovica i dalje zabranjeni grad za povratak većeg broja raseljenih.

- Ovo nije način rešavanja problema iz prošlosti. Dragica Gašić se vratila u želji da nastavi život u gradu u kome je živela pre raseljenja 1999. godine i to joj se pravo ni na koji način ne sme uskratiti. Ovakve poruke, nama koji iskreno radimo na procesu povratka i želimo da negativan trend promenimo, ne samo da otežavaju posao koji radimo, već šalju jasnu poruku i svima onima koji o povratku razmišljaju da nisu dobrodošli i da i ako se na taj korak odluče, imaće probleme - kazao je ministar Rakić.

On je pozvao predstavnike međunarodnih organizacija i institucija da pomognu u rešavanju ovakvih problema jer je nedopustivo da se nekom zabranjuje osnovno pravo, a to je pravo na život u mestu gde je nekada živeo.

Inače, jedanaest albanskih nevladinih organizacija potpisalo je peticiju da se Srpkinja - jedina koja se posle 21 godinu vratila u svoj stan u Đakovicu i to nadomak policijske stanice ponovo iseli. Dragicu Gašić obezbeđuju pripadnici kosovske policije, a osim nje u ovom gradu od nekadašnjih 12.000 Srba žive još tri starice odnsono monahinje u manastiru Uspenja presvete Bogorodice u nekadašnjoj Srpskoj ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a