SINIŠA MALI ODGOVORIO ĐILASU: On i njegovi zaposleni novac trpali u sopstvene džepove

Novosti online

21. 06. 2021. u 13:37

MINISTAR finansija i član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali izjavio je da je država posvećena povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine, kao i obezbeđivanju najpovoljnijih sredstava za zelene projekte iz novih izvora finansiranja, kao što je veoma aktuelno tržište zelenih obveznica.

СИНИША МАЛИ ОДГОВОРИО ЂИЛАСУ: Он и његови запослени новац трпали у сопствене џепове

Foto: Tanjug/D.K.

Mali je, reagujući na kritike Stranke slobode i pravde povodom najavljenog emitovanja zelenih obveznica, naveo da su Dragan Đilas i njegovi zaposleni zaduživali zemlju po ekstremno visokim kamatnim stopama i da su, umesto da ulažu u infrastrukturu i ekologiju, novac trpali u sopstvene džepove.

- Građani su svesni da se ne postaje milioner preko noći, niti da se pošteno zarađen novac krije. Tako danas imamo situaciju da se vodi opsežna istraga Đilasovih tajnih računa širom sveta, od Mauricijusa, preko Švajcarske do Hongkonga. Da su ulagali u infrastrukturu i u ekologiju umesto u svoje džepove, danas bismo se bavili nekim drugim stvarima i građani bi imali neuporedivo bolji životni standard. Predugo su otimali, a lažima i napadima, naravno bez osnova, sada ponovo pokušavaju da se uvale u fotelju kako bi nastavili da kradu. Srbija pamti - naveo je Mali.

Mali je ocenio da je SSP simbol odsustva morala, ali da se, kako je rekao, od otimača tuđih para ni ne očekuje drugačije.

- Oni sada najverovatnije vide mogućnost da se navodnom brigom za ekologiju dočepaju vlasti. Tako bez odsustva stida, oni koji brinu samo o sopstvenom boljitku, tobože postaju humanisti sa navodnom ekološkom svešću i brigom za javne finansije, koje su svojevremeno devastirali. Na njihovu žalost, građani ove zemlje znaju da briga postoji isključivo za sopstveni boljitak - naveo je Mali.

Dodao je da kod njih cilj opravdava sredstvo, ma koliko to sredstvo bilo nečasno i neistinito.

Naveo je da je primetio i kako su njihove izjave veoma često oprečne, te da primećuje odsustvo svake logičnosti u njihovim obraćanjima javnosti.

- Ne tako davno, ta ista interesna grupacija napadala je vlast da ne vodi računa o ekologiji dovoljno. Sada kada postoji posvećenost da se što pre reše problemi, njima smeta što se izdvaja novac za takve projekte. Pojedinci kao da upadaju u delirijum kako se bliže izbori. Doduše, svima su poznati Đilasovi imaginarijumi, teško ih je komentarisati. Jedino što bih mogao da poručim Đilasu i njegovim zaposlenicima je da što više posmatraju zelenilo, jer zelena boja odmara oči, možda se odmagle - poručio je Mali.

Mali je objasnio da kada je reč o zelenoj agendi, koja smeta Đilasu i njegovim partnerima, građani treba da znaju da je to pokazatelj opredeljenosti i posvećenosti Republike Srbije povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine.

- Posvećeni smo obezbeđivanju najpovoljnijih sredstava za zelene projekte iz novih izvora finansiranja, kao što je veoma aktuelno tržište zelenih obveznica, kako bi se afirmisali projekti koji doprinose ekološkoj održivosti. Pre svega, reč je o projektima koji se odnose na obnovljivu energiju, energetsku efikasnost, kontrolu i prevenciju zagađenja, očuvanje biodiverziteta, čist transport, održivo upravljanje vodom i otpadnim vodama, adaptaciju na klimatske promene, zelene zgrade i slično - napomenuo je Mali.

Dodaje da će izdavanje zelenih obveznica na međunarodnom tržištu biti odličan signal za investitore.

Mali je istakao i da je najnoviji nefinansijski aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) potvrda ispravne ekonomske politike koju Srbija vodi i dodatni kredibilitet međunarodne finansijske javnosti.

- Mi, za razliku od njih nismo oterali MMF, već smo drugi put zaredom ušli u nefinansijski aranžman, jer nam novac ne treba. Treba nam saradnja, koja će nam pre svega savetodavno pomoći u privrednom oporavku nakon kovida, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti, ali i za postizanje visokih stopa rasta. Za razliku od onih koji su zemlju doveli bukvalno do ivice bankrota, mi razmišljamo i o zdravijoj i o berićetnijoj budućnosti naših građana - zaključio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta