BRITANCI KRUŽE OKO DEČANA: Srbi u Goraždevcu uznemireni, Kforovci postavljali čudna pitanja o velikoj svetinji

D. Zečević

15. 06. 2021. u 08:31

NI SAMI ne znamo kako da definišemo jučerašnju posetu desetka pripadnika britanskog KFOR-a koji su u Goraždevac došli civilnim automobilima da se raspituju o situaciji u manastiru Visoki Dečani.

БРИТАНЦИ КРУЖЕ ОКО ДЕЧАНА: Срби у Гораждевцу узнемирени, Кфоровци постављали чудна питања о великој светињи

Foto P. Milošević

Sama činjenica da su izbegli svetinju i eparhiju raško-prizrensku kojoj svetinja pripada, janso govori da im namere nisu iskrene već da su želeli da unesu dodatnu pometnju među žiteljima naše enklave i strah za svetinju koja nam je najbliža i koju najčešće posećujemo.

Ovako su jutros komentarisali za naš list žitelji Goraždevca koji još uvek sumiraju utiske jučerašnje posete desetak pripadnika britanskog KFOR-a koji su se među meštanima rapsitivali o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje Kosovska policija, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima vezanim za manastir Visoki Dečani. I dok ponavljaju da ih je pomenuta poseta uznemirila budući da su vezani za ovu svetinju u kojoj se mole ali i koja njima pomaže u opstanku, žitelji Goraždevca ističu da je jasno da je poseta bila provokacija budući da su i pripandici KFOR-a svesvi da Srbi u Goraždevcu ne veruju ksoovskoj policiji.

- Znaju oni veoma dobro da mi nemamo poverenja u kosovsku policiju a razlozi za to su brojni. Jer osim brojnih nerešenih pljački i napada na meštane i našu imovinu, kosovska policija dodanašnjeg dana niej rešila slučaj ubistva dece na reci Bistrici iz avgusta 2003 godine-opominju meštani koji i dalje ne mogu sasvim da dokuče razog dolaska britanskih pripadnika KFOR-a. U neverici su, jer ističu, da su za mišljenje oko bezbednosti svetinje na prvom mestu morali kontaktirati eparhiju raško-prizrensku i monahe u svetinji.

- Jasno je da je ova poseta bila provokacija i ptvrdila je samo tezu da ni određenim pripandicima KFOR-a ne smemo verovati - zaključuju sagovornici našeg lista povodom jučerašnje “posete” desetak pripadnika britanskog KFOR-a koji su meštane ispitivali oko situacije vezane za Visoke Dečane, odnosno mogućnost da svetinju obezbeđuje kosovska policija.Inače,u samommanastiru saznajemo da monaštvo niko nije kontaktira vezano za ventualni prenos obezbeđenja svetinje sa KFOR-a na kosovsku policiju. Iguman svetinje otac Sava Janjić u izjavi za radio Goraždevac istakao je da je svima poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, koji je izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni odluke sopstvenih sudova.

- Posebno začuđuje da Kfor prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata - istakao je za radio Goraždevac otac Sava Janjić i dodao da se takve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrsan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)