ANA BRNABIĆ NAKON PRESUDE RATKU MLADIĆU: "Iz istorijskog govora predsednika Vučića će svi dobiti odgovor"

Novosti online

08. 06. 2021. u 19:21

ŽALBENO veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

АНА БРНАБИЋ НАКОН ПРЕСУДЕ РАТКУ МЛАДИЋУ: Из историјског говора председника Вучића ће сви добити одговор

Foto: Tanjug

Ovom pravosnažnom presudom žalbeno veće je, uz suprotno mišljenje predsednice tog petočlanog veća sudije Prisca Matimba Niambe, odbilo Mladićevu žalbu po svim osnovima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija posvećena istraživanju svih ratnih zločina, kao i za privođenje optuženih i kažnjavanje odgovornih za zločine. Ovo je Srbija, kaže, pokazala u prethodne tri decenije.

Ovu presudu, kaže, sada neće da komentariše jer će večeras o njoj govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici SB UN u 21 sat.

- Pozivam građane da prate sednicu i iz govora predsednika dobiće odgovor - rekla je premijerka.

Na pitanje po kom zakonu se sudi u Hagu, premijerka kaže da je o tome već govorila i iskreno komentarisala sa predstavnicima međunarodnog suda. Kaže da je nesumnjivo Hag politički sud, a najveća zamerka joj je ta što sud nije doprineo pomirenju, već nas je od njega udaljio.

- Sada smo dalje od pomirenja nego što smo bili pre 26 godina. Sada, čini mi se, imamo goru netrpeljivost među narodima nego što smo imali tokom sukoba. Ovome je Hag mnogo doprineo. Govorili su tada da sud nije pravljen da bi doprineo pomirenju, a ja se sa time ne slažem jer, da su odgovarali svi koji su zločine činili, sud bi doprineo pomirenju - rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da će predsednikovo obraćanje biti istorijsko i da će "promeniti neke stvari".

- Mislim da niko neće ostati nem na njegovo izlaganje jer srpske žrtve nisu videle zadovoljenje nikakve pravde. Postale su, čak, i žrtve drugog reda što je strašno i užasno - kaže premijerka.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)