VUČIĆ PODNOSI IZVEŠTAJ SKUPŠTINI O KiM: Dačić otkrio kada će se predsednik države pojaviti pred narodnim poslanicima

Tanjug

05. 06. 2021. u 16:47

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da još nije razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o detaljima i formi sednice parlamenta na kojoj bi on predstavio izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, ali očekuje da će se to dogoditi najverovatnije 22. ili 23. juna, nakon sastanka u Briselu.

ВУЧИЋ ПОДНОСИ ИЗВЕШТАЈ СКУПШТИНИ О КиМ: Дачић открио када ће се председник државе појавити пред народним посланицима

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Mi smo još pre nekoliko meseci razgovarali o mogućnosti da se održi takva sednica parlamenta, ali je sada to pitanje aktuelno upravo zbog koordinacije pritisaka koji se vrše i na Vučića i na našu zemlju da preduzme korake koji su za nas neprihvatljivi kao što je priznanje (tzv.) Kosova - rekao je Dačić.

On je istakao da je u svemu tome važno da Srbija ima političku stabilnost i jedinstvo, a to znači da ima institucije koje se međusobno podržavaju.

Dačić je kazao da će, ukoliko je potrebno, predložiti i zaključke sa te sednice zbog načina na koji skupština radi, a u smislu podrške pregovaračkom timu na čelu sa predsednikom Vučićem u dosadašnjem toku i nastavku dijaloga sa Prištinom.

Posle sastanka u Skupštini Srbije sa američkim specijalnim izaslanikom Metjuom Palmerom, koji je ranije ponovio stav SAD o međusobnom priznanju, Dačić je preneo da je Palmeru sugerisao da bi trebalo da obrati pažnju na te formulacije koje se, kaže, često ističu, jer se tako stiče utisak da je to jedino što zanima SAD i da je svaki njegov dolazak vezan za pritiske na Srbiju da mora da prizna takozvano Kosovo.

- A naša saradnja treba da bude mnogo sadržajnija. To je naš strateški cilj i mislim da smo mnogo toga postigli. Predsednik Vučić ulaže maksimalne napore za što bolju saradnju sa SAD i ne bi je trebalo nikako svoditi samo na tu rečenicu koja je za nas neprihvatljiva - rekao je Dačić.

Kaže da je sa Palmerom razgovarao o mnogo čemu, između ostalog, o saradnji srpskog parlamenta sa kongresmenima, odnosno senatorima, i da su političke odnose ocenili kao dobre.

Na pitanje šta mu je Palmer preneo u vezi sa razgovorima u Prištini, ali i sa srpskom opozicijom, Dačić je rekao da mu nije preneo detalje razgovora sa predstavnicima opozicije, ali se interesovao oko rada parlamenta i međustranačkog dijaloga.

- Kada je reč o Prištini, preneo mi je utisak da ne deli previše velika očekivanja od nekog velikog uspeha u dijalogu u ovim prvim susretima koji se očekuju - rekao je Dačić.

Arhiva

Upitan da li mu je, s druge strane, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sa kojim se susreo ove nedelje skrenuo pažnju u vezi sa KiM i pritiscima koji se vrše na zemlje koje nisu priznale tzv.Kosovo, Dačić kaže da je sa šefom ruske diplomatije razgovarao o međusobnim odnosima i podršci, ali i da Lavrov jeste prokomentarisao predstojeći susret Džoa Bajdena i Vladimira Putina.

- Rekao je da Bajden želi da dođe na taj sastanak sa određenom vrstom vetra u leđa koji bi mu dali sastanci u Briselu, pre svega, sa evropskim partnerima i NATO-om - rekao je Dačić i dodao da se postavlja pitanje da li su termini dijaloga Beograda i Prištine povezani sa dolaskom Bajdena u Brisel u smislu neke koordinacije različitih pritisaka.

Dačić kaže da je jasno da se sada vrše pritisci da. ako Priština ipak želi da formira ZSO, da onda pet zemalja koje nisu priznale tzv. Kosovo naprave neki ustupak ka Prištini.

- Šta to znači? Da ispune nešto što su potpisali da neka od tih zemlja prizna KIM? To je nekorektno i mi to ne podržavamo, niti pak Srbija treba da napravi iskorak, jer mi smo ti koji smo ispunili sve naše obaveze iz nečega što smo potpisali pre osam godina - naveo je predsednik parlamenta.

Dačić je izrazio nadu, ali i očekivanje da će zemlje koje nisu priznale tzv. Kosovo zadržati tu poziciju i dalje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (29)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja