PLjEVLjA – Predsednik Opštinskog odbora Demokratske narodne partije Pljevlja i funkcioner Demokratskog fronta, Vladislav Bojović pozvao je policiju da što hitnije pronađe napadače na studenta Božidara Čabarkapu.

- Ukoliko se u najskorijem roku ne otkriju nalogodavci i izvršioci napada na srpskog mladića, koji je redovan učesnik litija, biće jasno da iza napada stoje delovi policije i tajne službe koji koji su pod kontrolom vlasti-kazao je Bojović dodajući ako se ne pronađu izvršioci policija će snositi odgovornost za sve dalje događaje.

- Oni koji su od početka radili i rade na tome da se ovaj slučaj zataška i zaboravi, treba da znaju da im to neće poći za rukom-poručio je Bojović.

On je istakao da je policija već dva puta pre ovog napada, pretresala porodičnu kuću Slavka Čabarkape, Božidarovog oca, i da nije pronašla nikakvo oružje, osim što je u drugom slučaju „uhapsila“ majice na kojima je otisnuta tradicionalna crnogorska zastava trobojka.

- Prilikom pretresa, u kuću ove srpske porodice upadalo je po 10 i više policajaca, kao da se radi o sedištu kriminalnog klana, a ne o časnoj radničkoj porodici. Vrlo je indikativno to što se napad na Bošidara Čabarkapu desio ispred njegove kuće, nakon što je policija u dva navrata pretresima utvrdila da u njegovoj kući nema oružja-kazao je Bojović dodajući da su Pljevlja mali grad i niko neće poverovati da policija nije u stanju da pronađe napadače.

- Teško je zamisliti da u Pljevljima neko nekoga napadne ispred njegove kuće, a da nema zaštitu određenih delova službi i vladajuće strukture-kazao je Bojović.

Njega posebno zabrinjava to što je, kako kaže, danas u Crnoj Gori stvoren ambijent u kojem je nad Srbima i vernicima jedine kanonske SPC dozvoljeno primeniti brutalno nasilje, uputiti prijetnje i najstrašnije uvrede, uz već postojeću sistemsku diskriminaciju, a da državni organi ne reaguju i ne zaštite ih.

- S druge strane, nad srpskom omladinom sprovodi se tortura i pod maskama i bez maski, imajući u vidu da policija prilikom kažnjavanja, obavljanja pretresa i privođenja selektivno postupa i ove mere primenjuje najviše prema Srbima i vernicima SPC, posebno od početka mirnih i dostojanstvenih litija-tvrdi Bojović dodajući da sve ukazuje da Crna Gora nije pravna država koja garantuje pravnu i fizičku sigurnost svim njenim građanima, što se mora promeniti.

- Čitav slučaj, posebno u pogledu njegovog zataškavanja, može poslužiti kao obrazac postupanja vladajuće strukture prema jednoj ponosnoj i prkosnoj srpskoj porodici u Pljevljima i Crnoj Gori koja, i pored teškog ekonomskog položaja, u ambijentu brutalne diskriminacije Srba, ne želi da proda svoju pravoslavnu veru, Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski identitet za džak mekinja i snažno se protivi otimanju svetinja-kaže Bojović koji ne isključuje mogućnost da Božidar Čabarkapa neće biti jedini Srbin u Pljevljima koji će biti napadnut u ovoj pauzi održavanja litija, kako bi se narod zastrašio i odustao od masovne podrške i učešća u odbrani svetinja.

Pročitajte još: Maskirani fantomkama pretukli branitelja svetinja Čabarkapu (27): Pljevljaci ogorčeni (FOTO)


- Snažno poručujemo vladajućoj strukturi da verujući pravoslavni narod u Pljevljima i Crnoj Gori neće zastrašiti ni ovakvi napadi na našu omladinu,niti će ga navesti da odustane od odbrane svojih svetinja i čvrste rešenosti da očuva svetu, kanonsku i državotvornu svetosavsku crkvu u Crnoj Gori sa svim njenim eparhijama-poručio je Bojović.