ŽABLjAK – Direktor žabljačke Osnovne škole "Dušan Obradović" Zoran Vojinović, u kojoj se desio slučaj vršnjačkog nasilja, neće više obavljati tu funkciju. Takvu odluku donelo je Ministarstvo prosvete Crne Gore posle sastanka Nacionalnog tima za borbu protiv vršnjačkog nasilja koji je formiran pri Ministarstvu. Istovremeno, otac učenika šestog razreda, za koje se sumnja da je bilo žrtva školskih drugova, je ispisao dete iz OŠ „Dušan Obradović“. Od sada će njegova deca na nastavu putovati u 12 kilometara udaljenoj školu na Njegovuđi.

Otac dvanaestogodišnjeg dečaka, za koje se sumnja da je bilo duže vreme žrtva vršnjačkog nasilja, a koje je sredinom februara meseca završilo u bolnici nakon što se onesvestilo u hodniku škole, kaže da je bio prinuđen na ovaj potez jer više nije mogao da podnese višegodišnje probleme .

-Nisam nigde našao razumevanje. Nisam zadovoljan ni roditeljskim sastancima. Bio sam na dva roditeljska sastanka a drugi sam čak i napustio. Nikakvo razumevanje u školi nisam našao. Smatram da se sve zataškava, i razredni i direktor sakrivaju i ublažavaju celu situaciju. Tog dana kada je dete palo i izgubilo svest, ono je predhodno udareno, oni to prikrivaju. Sa druge strane i roditelji dece tvrde da su im deca u pravu i ja sam morao da izvedem dete iz škole i da ga prepišem na Njegovuđu -kaže vidno razočaran roditelj.

On napominje da mu je supruga morala, kad on radi, da ide pred decu u školu „ i opet nisu mogli da sačuvaju dete“.Kaže ni supriga nije imala mira, od neke dece kad bi otišla pred školu, da sačeka svoju decu.

PROČITAJTE JOŠ - "Drugovi" su ga godinama maltretirali: Učenik (12) posle vršnjačkog nasilja završio na lečenju

-Da li je to normalno, dete je udareno a oni su kazali da se dete samo onesvestilo i da sumnjaju na epilepsiju. Trebali su odmah da kažu da je dete udareno a ne da lekari proveravaju da li ima epilepsiju dete koje do sada ni inekciju nije primilo - kaže otac.

On objašnjava da je, prema njegovim saznanjima, jedno dete ispred kabineta biologije, prišlo i udrilo mu dete u stomak i da je ono tada izgubilo svest.

- Došla je hitna i prebacila dete u bolnicu, 12-13 sati je bilo u besvesnom stanju. Umesto da se odmh kaže da je udareno, da se kaže doktorima oni su rekli samo se onesvestilo – priča otac dadajući da nakon što je video snimak kamera shvatio je da se zaobilazi istina i da ga niko o tome nije obavestio. -Oboje sam upisao u drugu školu, i ćerkicu koja je u trći razred, nisam mogao da izdržim te probleme koji traju više od šest godina.

On ni pod kakvim uslovima ne bi decu vratio u školu na Žabljaku, samtrajući da će deca u novoj školi biti bezbedna. Sada je, kaže, bitno da dete prebrodi traume i da nastavi školovanje.

- Svakoga dana bi smo saznali za neko novo šikaniranje. Surovo su ga maltretirali na razne načine. Iz školskog ranca su mu prosipali pribor i udžbenike po podu, otimali su mu užinu u bacali u korpu za otpatke. Skidali mu patike sa nogu i bacali ih kroz prozor. Psovali su ga, pretili. Ko zna šta su mu sve radili. U školu je išao kao da ide na nož - ranije su ispričali roditelji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, nakon nedavnog slučaja vršnjačkog nasilja prema u toj školi, sama ustanova je preduzela određene mere, nakon čega se dva puta sastao i Nacionalni tim za borbu protiv vršnjačkog nasilja, i razmatrao kompletnu dokumentaciju.

- Zaključak je da je bilo propusta u postupanju uprave škole, pa je na kraju dete i upisano u drugu školu - saopštilo je Ministarstvo prosvete.