ZAGREB-OD STALNOG DOPISNIKA

Državni tužilac Dražen Jelenić, u sredu je hrvatskoj Vladi predao zahtev za razrešenje sa dužnosti posle pritiska javnosti i priznanja da je član masonske lože. On je rekao da članstvo u masonskoj loži ni na koji način nije uticalo na obavljanje njegove dužnosti, ali da je to opteretilo dalje obavljanje posla Glavnog državnog tužioca te da je ono postalo nemoguće.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković mu je pre toga poručio ili da sam da ostavku ili će ga vlada smeniti.

- Nismo znali da je član masonske lože i za nas je to neprihvatljivo - rekao je ministar Bošnjaković, dok je Jelenić ispričao novinarima da je postao mason na nagovor prijatelja jer mu je to "imponovalo".

Bošnjaković kaže da je neprihvatljivo članstvo državnog tužioca u takvom udruženju, bez obzira na to što je ono registrovano po hrvatskim zakonima.

Pročtitajte još - Državni tužilac Hrvatske priznao da je mason, ne razmatra ostavku

- Delovanje i članstvo u takvim grupama prekriveno je velom tajne i predstavlja potencijalni rizik za delovanje glavnog državnog tužioca i drugih ljudi koji su članovi takvih organizacija - rekao je Bošnjaković i dodao da Vlada nije znala za Jelenićevo članstvo u masonskoj loži.

Priznanje glavnog državnog tužioca Hrvatske Jelenića da je član masonske lože izazvalo je niz reakcija, a mediji preispituju njegovu verodostojnost i nepristrasnost.

Inače, već danima u hrvatskoj štampi izlaze imena pripadnika masonskih loža, a to su većinom uspešni poslovni ljudi, bankari, advokati, lekari, ali i političari. Objavljen je i podatak da je u Hrvatskoj 800 masona, ali da je samo jedna masonska loža priznata.

Na objavljenim fotografijama vide se masoni obučeni u posebnu garderobu, sa raznim obeležjima, poput mrtvačkih glava, dok se održava tajni skup.

Otkrivanje masonskih tajni izazvalo je buru reakcija u Hrvatskoj. Poslanici su na sednici u saboru pitali "postoji li iko u ovoj zemlji ko radi za državno dobro", a ova mega afera još je jedna u nizu koja potresa aktuelnu vladu.

A da sve dobije na političkoj težini pobrinuo se predsednik Hrvatske Zoran Milanović, tek dan nakon inauguracije koji je potvrdio da je i on bio pozvan da se učlani u društvo masona, ali da to nije učinio upravo iz razloga zbog kojih je sada glavni državni tužilac Dražen Jelenić podneo ostavku.

SVE JE POČELO UCENOM

OVAJ neviđeni skandal počeo je serijom tekstova u nedeljniku "7 dnevno" u kojem su objavljene fotografije okupljanja masona koje vodi poznati lekar i vlasnik specijalizovane klinike za očne bolesti dr Nikica Gabrić. Ubrzo je usledilo hapšenje glavnog urednika i vlasnice tog lista, jer ih je Gabrić prijavio da su ga reketirali. Policija je pokrenula istragu, a onda je zagrebački "Nacional" objavio tekst da je i glavni državni tužilac mason, što je on javno potvrdio.