SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA


Četrnaestogišnja devojčica koja je u sredu uveče preminula na Univerzitetskoj klinici za dečje bolesti u Skoplju, prva je ovogodišnja žrtva gripa u Republici Severnoj Makedoniji (RSM), potvrdila je dr Gordana Kuzmanovska, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje.

Ona je precizirala da je prema izveštaju sa Klinike za dečje bilesti, preminula devojčica imala i druga oboljenja.


Zdravstvene vlasti Severne Makedonije su potvrdile da je protekle sedmice registrovano 3.600 novoobolelih od gripa, i da je ukupan broj inficiranih premašio 10.700 građana. „Za sada nema potrebe za merom zatvaranja škola da bi se sprečilo širenje gripa“, navode zdravstvene vlasti u Skoplju.


Istovremeno u Skoplju je u četvrtak iz resornog Ministarstva zdravlja saopšteno da je utvrđeno prisustvo korona virusa kod jednog od makedonskih državljana koji je bio na brodu „Diamond Princess“ u Jokohami, u Japanu. Oboleli je zbrinut u bolnici u Japanu.

Preneta je informacija da je ambasador RSM u Tokiju u dnevnoj komunikaciji sa obolelim državljaninom.


Pročitajte i: Prva žrtva gripa u Crnoj Gori: Preminuo mladić (24), ne zna se da li je bio vakcinisan


Ostala dvojica makedonskih državljana koji su još uvek na pomenutom brodu u Jokahomi, kako je navedeno, izjavili su da se osećaju dobro i da dosada nisu osetili simptome koji bi eventualno ukazivali na prisustvo korona virusa.