PLjEVLjA – Crnogorski ministar kulture, Aleksandar Bogdanović izrekao je brojne neistine o navodnoj devastaciji Manastira Svete Trojice Pljevaljske od strane Srpske pravoslavne crkve, saopštili su iz Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.


-Ako su i namere aktuelnog crnogorskog ministra kulture poput verbalno iskazanih „istina“ o devastaciji Manastira Svete Trojice Pljevaljske od strane Srpske pravoslavne crkve, jasno je kakva sudbina čeka naše svetinje ako dospiju pod neograničenu zaštitu ovakvih predstavnika države –kazali su iz Odbora dodajući da nakon nekontrolisanog političkog ispada, jasno je da Bogdanović treba što hitnije da podnese ostavku ili bude smenjen.


- Zar je normalno da osoba koja ne govori istinu bude ministar? - upitali su iz Odbora.


Oni objašnjavaju da je ministar ustvrdio, kako kažu, u svojoj ostrašćenoj političkoj tiradi da su ljudi iz Manastira Sveta Trojica u Pljevljima rušili freske kako bi postavljali instalicije i delove crkvenog mobilijara! Kao dokaz za svoju tvrdnju, podsećaju iz Odbora, ponudio je fotografiju freske na kojoj je napravljen otvor, očigledno za odvod dima, kojim je freska drastično oštećena.


- Namerno je zaboravio da kaže da je reč o vandalizmu koji su napravili komunisti još 1946. godine, u nameri da uz pomoć peći zagriju Hram, u kom su organizovali svoje političke skupove-kazali su iz Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja podsećajući da je Bogdanović, kako kažu, ubedljivosti radi, ponudio još ovakvih „dokaza“ u vidu fotografija iz Svete Trojice, pa je na jednoj od njih i freska na kojoj se vide električne instalacije.


Foto: Ministarstvo kulture


- Tešku neistinu izgovorio je i u ovom slučaju, jer se detalj sa pokazane fotografije uopšte ne nalazi u našoj svetinji već je, očigledno, reč o nekom freskopisu novijeg datuma, što lako može konstatovati i potpuni laik - saopštili su iz Pljevaljskog odbora.


Oni kažu da su spremni u narednim danima, istinski dokumentovano posvedočiti kako je, sve pod „stručnom“ inspekcijskom prismotrom nadležnih državnih organa Crne Gore, nedavno rekonstruisana krovna konstrukcija crkve Svete Trojice u manastirskom kompleksu u Pljevljima.


- Tako „stručno“ da je realno moguće da se svakog trenutka, bez vidljivog razloga, uruši!-kazali su iz Odbora dodajući da ako iz Ministarstva, bez istinskog povoda, nastave da blatite vekovima časna i veri pravoslavvnoj odana bratstva i sestrinstva naše svetinje moraće javnosti objasniti koji je to stručni nadzor odobrio projekat i izvođenje najobičnijih (!) elektro instalacija na nedavno rekonstruisanom, zakonom zaštićenom, manastirskom konaku, koji je gotovo sasvim napravljen od drveta i pre nekoliko godina samo spletom srećnih okolnosti preživio požar.


- Ima još toga mnogo, i biće, ako vi budete. A možda i ne budete. Mi javnost, a i u kulturu zalutalog ministra Bogdanovića, želimo da podsetimo na jedno od najvećih stradanja pljevaljske svetinje, koje na žalost nisu priredili okupatori već naša braća otrovana satanskom ideologijom, na koje, makar u tretmanu verskih pitanja, u mnogo čemu podseća ideologija njegove partije. Naime, predočavamo dio izveštaja Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve, nakon divljanja komunista na praznik Svete Trojice, juna meseca 1948. godine: „Na dan duhova ove godine osam do deset omladinaca, pod rukovodstvom odraslih ljudi, a pod pokroviteljstvom organa vlasti, ušli su u hram u Manastir Sv. Trojice kod Pljevalja, Eparhija budimljanska – polimska. Ušli su pod kapama i cigaretama u zubima i igrali kolo pred samim oltarom. Tom prilikom psovali su i hulili na Boga i Svetinje a onda počeli rušiti po crkvi, razbijati kandila, obarati svećnjake, preturati pevnice sa knjigama i dok je narod protestovao sa suzama ali im nije smio ništa jer su bili naoružani revolverima. Najposlije su polupali sve prozore na crkvi onda vršili nuždu uza samu crkvu a potom izmetom izmazali ikonu Svete Trojice - navedeno je u izveštaju Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve o događajima iz te godine, čiji su dio citirali iz Odbora za odbranu svetinja.


Pročitajte još: Crnogorski ministar kulture prozvao Hepi i Pink


- Ne ponovilo se, a da se ne bi ponovilo NE DAMO SVETINjE! – zaključili su iz Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.


Ministar kulture, Aleksandar Bogdanović komentarišući Zakona o slobodi veroispovesti, predhodni dan, govorio je i o navodnim primerima sakralnih objekata na kojima su usled skrnavljenja od njihovih držalaca, uzrokovana, navodno velika oštećenja, gde je pomenuo i Manastir Sv.Trojica kod Pljevalja.