PLjEVLjA - Sednica Skupštine opštine Pljevlja, na kojoj je trebalo, po inicijativi grupe građana, da raspravlja o Zakonu o slobodi veroispovesti ni danas nije održana, jer odbornici koji su došli u Salu nisu imali uslova za rad.


- Današnja sednica nije održana zbog toga što su izostali uslovi za rad predviđeni Poslovnikom i Stautom kazao je Božidar Bajić odbornik Pokreta za Pljevlja koji je predsedavao sednicom, dodajući da je Skupštinska služba pokupila dio tehničke opreme bez kojeg nema ozvučenja i televizijskog prenosa .


Predhodno je sednica dvaput odlagana.


Sednica je zakazana na inicijativu građana a osim 15 odbornika opozicije u sali Skupštine pojavila su se, kao i predhodna dva puta, dvojica odbornika Demokratske partije socijalista, Predrag Cvijović i Srđan Pivljanin iako su se tome protivili iz vrha partije.


Ostali odbornici DPS, BS i SD, koji imaju većinu u lokalnom parlmentu nisu dolazili na sednice, a ranije su saopštili da inicijativa koju su podneli građani nije u nadležnosti lokalnog parlamenta.


- Ovo što se danas dešava je prosto neverovatno. Skupštinska služba je pokupila dio tehničke opreme bez kojeg nema televizijskog prenosa . Neverovatno je i da je sekretarska potpisala a ne znam da li je napisala onoliku količinu gluposti u aktu koji smo dobili svi u petak. Jedna glava ne može sve to da smisli. Ne znam da li je ikada neko čuo da u bilo kom parlamentu sekretarka odlučuje hoće li se sednica održati ili neće. Predlagač određenog akta u ovom slučaju podnosilac inicijative može tražiti autentično tumačenje određene odredbe u poslovniku. O tome može jedino da se izjasni Skupština jer je ona i donela poslovnik a ne sekretarka- rekao je Bajić.


On je napomenuo da nije bilo nikakvih poslovničkih prepreka da se danas održi sednica jer u poslovniku to nigdje ne piše onako kako ga tumači sekretarka skupštine.- Za njih bi bolje bilo da poslovnika nema. Gdje ga ima oni ga krše, gdje ga nema oni ga tumače gdje odredbe nema oni je u mislima popunjavaju. Verovatno je ovo osećaj stida što ne mogu da se odupru na drugi način ovom nezadovoljstvu naroda- rekao je Bajić.

Iz Skupštine opštine Pljevlja pre par dana obavestila su odbornike da današnja sednica nije zakazana u skladu sa Poslovnikom i da sednicu koja nije započeta zbog nedostatka kvoruma, nije moguće odložiti više puta.


Nakon neodržavanja sednice predstavnici građanske inicijative održali su konferenciju za medije na kojoj su istakli da se u ovom gradu napokon pokazalo ko zloupotrebljava poverenje građana i pokušava da sprovede isključivo partijske direktive, radeći nasuprot svim načelima demokratije.


- Kao nosioci pomenute Inicijative, dosledno smo ispoštovali sve instance i procedure propisane Ustavom Crne Gore, Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom Opštine Pljevlja i Poslovnikom o radu SO Pljevlja; te na maksimalno demokratski i građanski način nastojali da putem za to sposobnih institucija iskažemo nezadovoljstvo građana po pitanju nedemokratski pripremanog i usvojenog Zakona, kao i nezadovoljstvo stanjem u koje su nas potvrđivanjem ovog Zakona uveli aktuelni vršioci vlasti u našoj državi Crnoj Gori - navedeno je u saopštenju predstavnika podnosioca inicijative za održavanje lokalne pljevaske skupštine koje je pročitao Milić Dujović.


Oni su se kažu nadali da će briga za narod i državu kod pojedinaca prevazići politikantstvo, te da će kao narodni deputati učestvovati u raspravi i odlučivanju po tačkama njihove inicijatrive.


- Prisustvo sednici i učestvovanje u raspravi bilo bi samo demokratski čin, pa i kada skuštinska većina ne bi podržala našu Inicijativu – što bi bilo njeno pravo, koje niko ne može osporiti. Upravo suprotno, prostim bojkotovanjem demokratskog načina rešavanja problema koji su sami izazvali, samo su ukinuli demokratiju u sopstvenim redovima, ne poštujući propise koje su sami usvojili, a još manje građane koji traže svoja prava, rekao je Dujović.


On je istakao da nakon nedemokratskog i neutemeljenog odbijanja predsednika skupštine Dragiše Sokića da sazove sednicu koju su zahtevali građani Pljevalja, „usledilo zamešateljstvo njegovih 17 kolega odbornika u lokalnom parlamentu, koji su odlučili da bojkotuju sopstvene sugrađane koji nijesu usko politički angažovani“.


- Pored odluke da ne učestvuju u radu parlamenta, imali smo prilike da pročitamo i njihova poluanonimna, polupismena i nemušta saopštenja, kojima su pokušali da građansku priču prevedu na njima dobro poznati teren politikantstva i mahinacija. Instruisano, loše koordinisano i disonantno delovanje u pomenutim redovima rezultiralo je i neviđenim pritiskom na sekretarku SO Pljevlja, gospođu Eminu Brković, koja je evidentno bila ometana i brojnim telefonskim pozivima tokom rada prethodne dve sednice, te prinuđena da pravi izbor između prava i politikantstva. Nažalost, uprkos njenoj revnosti i trudu, za šta smo joj kao sugrađani veoma zahvalni, gospođa Brković je bila prinuđena da volšebno osmisli pravničke razloge, koji će poslužiti kao poluga i loše utemeljenje na osnovu koga predviđena sednica danas nije sazvana - rekao je Dujović zahvaljujući se sugrađanima i odbornicima i svima koji koji su ih podržali uprkos brojnim opstrukcijam.


Pročitajte još: Ponovo odložena sednica SO Pljevlja: Rasprava o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti odložena za nedelju dana


- U narednim danima, iskoristićemo dalje mogućnosti koje nam po pravu pripadaju, te našu demokratsku i institucionalnu priču adekvatno nastaviti. Mi propise i položaje poštujemo, čak i kada su plod zamešateljstva, za razliku od onih koji ih zloupotrebljavaju – zaključio je Dujović.