VREME je kada u Herceg Novom sve miriše na narandže, pa već šestu godinu NVU "Ruke" organizuje stađunsku "Malu feštu od naranče", koja je tokom vikenda okupila rekordnih četrdeset učesnika.


Započela je porukom predstavnice organizatora Miline Kovačević koja je istakla da je centar Herceg Novog prava "stanica snova" za ovakvo slavlje zdravih stilova života, zajedništva, kreativnosti i humanost. Na štandovima se moglo naći baš sve od pomorandže, od sokova, džemova, slanih i slatnih specijaliteta do nakita, umetničkih slika i ukrasnih, upotrebnih predmeta sa posvetom ovom zdravom agrumu. Mažoretke kluba "Lili" i mališani dečjeg vrtića "Naša radost" kostimirani kao kriške naranči mamili su osmehe, aplauze i atmosferu dodatno činili vedrom i razigranom.


Maja Erenji Hare Braun (NVU Ruke) istakla je da je na tradicionalnoj donatorskoj trpezi sa koje je sav prihod namenjen ovog puta NVO "Leptir" i Milanki Stijović koja obezbeđuje obroke za sugrađane kojima je potrebna pomoć učestvovalo dvadesetak izlagača. Novost je ove godine bio program "Natkuvavanje".

Pročitajte još: Izmešani mirisi i ukusi mamili posetioce

Pozvali smo renomirane kuvare iz Herceg Novog i oni su pripremali brza jela od narandže. Učestvovali su Jovanka Joke Stamenković iz "Jokine kužine", Dušan Janković iz restorana "Verige", Đorđe Ratković iz Gradske kafane i Miro Vuksanović iz restorana "Jadran" - kazala je Erenji Her Braun.


"Natkuvavanje" nije bilo takmičarskog karaktera ali su tu bili stručnjaci da ocene umeće novskih kuvara, profesor ugostiteljstva iz srednje mešovite škole "Ivan Goran Kovačić", Jagoš Rosić profesionalni kuvar i Gligo Cvjetković, koji se duže od četiri decenije bavi ugostiteljstvom.


Cvjetković je ocenio da su učesnici ovog segmenta fešte potvrdili pravilo da dobra hrana mora da pokrene sva čula redom, vid, miris i ukus.


- Prvo mora biti brižljivo aranžirano da bi bilo dopadljivo oku, zatim primamljivog mirisa, i na kraju dobrog ukusa - dodao je Cvjetković.I degustatori su bili zadovoljni i komentarisali su da je bilo zaista lepo, mirisno i vrlo ukusno, mada u ovoj kuhinji pod otvorenim nebom nije bilo kuvanja prema poznatim receptima - učesnike su pokretale mašta i kreativnost, ali su mnogi odlučili da slično pokušaju da pripreme i u svojim domovima.


"Malu feštu od naranče" podržale su gradska TO i Opština Herceg Novi, Ministarstvo turizma i kao prijatelj "Gradska kafana".


SIRUP OD MANDARINE

NA štandu Udruženja žena "Bonaca" pažnju je plenio sirup od mandarine za koju predsednica Dušanka Dević kaže da je "sestra od naranče". Lokalni specijaliteti roštule i priganice, ali i torta od naranče razgrabljeni su na prodajnom mestu Organizacije žena Herceg Novoga, a slično je bilo i sa poslasticama koje su nudili iz NVO "Fešta Baošići".