Sveti Sava vodi svoju decu: Povodom dana prvog srpskog arhiepiskopa održane svečane akademije u Budvi i Bijelom Polju

M. SEKULOVIĆ

sreda, 29. 01. 2020. u 06:26

Свети Сава води своју децу: Поводом дана првог српског архиепископа одржане свечане академије у Будви и Бијелом Пољу

Sa Svetosavske akadmije u Bijelom Polju - Foto Eparhija

Veličanstvene Svetosavske akademije organizovane u Budvi i Bijelom Polju uprkos pritiscima. Pravoslavni narod u Crnoj Gori uprkos stradanjima ostao na svetosavskom putu mira i ljubavi

U CRNOJ Gori nikada svečanije nije obeležen Sveti Sava. Veličanstvene svetosavske akademije u Budvi i Bijelom Polju pokazale su koliko je narod u ovoj državi, uprkos pritiscima koji ulaze u fazu brutalnosti, na svetosavskom putu, mira i ljubavi.

- Ovaj narod se probudio! To treba da vide oni koji su na vlasti, ovo je iz dubine narodne duše izraslo - kazao je arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, posle litije na kojoj je u Budvi učestvovalo oko 10.000 građana, koje je na akademiji mitropolit pozvao na mir i praštanje.

Izaslanik Republike Srbije na Svetosavskoj akademiji u Bijelom Polju dr Mileta Radojević poručio je da Crkva neće biti na kolenima. On je izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao veličanstvenoj Svetosavskoj akademiji u Bijelom Polju i što je bio u prilici da prenese pozdrave i blagoslov njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Pročitajte još: Svetosavska akademija širom Crne Gore: Bijelopoljci uglas pevaju "Sini jarko sunce sa Kosova"; U Budvi u litiji deset hiljada građana (VIDEO)

- Srpski narod u svom osmovekovnom hodanju po tom pravoslavnom svetosavskom putu proživeo je uspone, padove i velika stradanja. Ta zla kob stradalničkog naroda prati nas, od Kosovskog boja do današnjeg dana - dodao je Radojević.

- Niko nije ni mislio da je narod u Crnoj Gori toliko verujući i da drži do svojih korena, do svoje vere. Uspeli ste da podignete sve na noge u poslednjih mesec dana i da gotovo pola Crne Gore hodi, u dane litija kada ste ih organizovali. To niko nije mogao ni da pretpostavi od nas koji živimo na strani, jer smo smatrali da je Crna Gora bila izgubljena u onom vremenu komunističkom, kao što je bila izgubljena Srbija. Hvala Bogu da to nije tako, i to govori da mi u genima svojim nosimo te predznake i te temelje koje je postavio Sveti Sava i sveta loza Nemanjića, sa kojih je teško spasti i sa kojih je teško skrenuti na drugi put.

Pred nekoliko hiljada građana Bijelog Polja, episkop budimljansko-nikšićko Joanikije kazao je da se ove godine navršava osam vekova od kada je Sveti Sava osnovao, pored već postojećih, nove episkopije u srpskim zemljama. Među njima Budimljansku, Zetsku i Humsku, koje od tada pa do danas deluju na području Crne Gore.


- Istovremeno, proslavljamo osam vekova od krunisanja po pravoslavnom obredu Svetog kralja Stefana Prvovenčanog, koga je Sveti Sava krunisao u manastiru Žiča. Naš narod, pre osam vekova, sa punim dostojanstvom ušao je u zajednicu prosvećenih pravoslavnih naroda i uglednih država tadašnjeg civilizovanog sveta. I danas, vernici okupljeni oko svetinja i svetitelja slede zapovesti Svetog Save - poslao je poruku sa ovog sabranja vladika Joanikije.

Mitropolit na skupu u Budvi - Foto Mitropolija

I BOKELjI NA BRANIKU VERE

- MI današnji Srbi bokeški moramo da se branimo od onih čiji su preci bili Srbi, a koji u ovom vremenu postadoše gori za Srbe i veru pravoslavnu nego što su to bili Austrougari. Oni gore zakone po našu Crkvu donose nego što su to svi okupatori uradili u prošlosti. A naši su preci ka ujedinjenju sa njihovim precima težili zbog toga što su svi oni bili Srbi. Taj veliki cilj naših predaka ostvaren je 1918. godine i mi Bokelji spojili smo se sa svojom braćom u Kraljevinu SHS. Nek se večno slavi Sveti Sava na svim prostorima gde živi srpski narod. Amin - kazao je na Svetosavskoj akademiji u Budvi gradonačelnik Marko Bato Carević, pozdravljajući posebno ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.