Светосавска академија широм Црне Горе: Бијелопољци углас певају Сини јарко сунце са Косова; У Будви у литији десет хиљада грађана (ВИДЕО)

NovostiOnline/М.С.

27. 01. 2020. у 19:14

Светосавска академија широм Црне Горе: Бијелопољци углас певају Сини јарко сунце са Косова; У Будви у литији десет хиљада грађана (ВИДЕО)
Академију по традицији организује Епархијаа будимљанско-никшићка и на њој ће беседити епископ Јоаникије, који ће и благословити све учеснике и грађане
Неколико хиљада грађана окупило се вечерас на Светосавској академији у Бијелом Пољу.

Академију по традицији организује Епархијаа будимљанско-никшићка и на њој ће беседити епископ Јоаникије, који ће и благословити све учеснике и грађане.

Грађани су епископа Јоаникија поздравили скандирањем - Не дамо светиње.

Песму "Сини јарко сунце са Косова", заједно са Даницом Црногорчевић отпевали су и присутни, који су све испратили и аплаузом.
Посебно је поздрављен проф.др Мило Ломпар, професор Универзитета у Београду, који ће одржати Светосавску беседу.

Епископ Јоаникије је упутио посебанпоздрав изасланикуРепублике Србије Милету Радојевића.


У БУДВИ У ЛИТИЈИ 10.000 ГРАЂАНA

У Будви је у току Светосавска академија. У литији која је од цркве Св. Томе у Бечићима и манастира Подластва у Ластви данас у 16.00 часова кренула је литија до цркве Св. Тројице у будванском Старом граду.Литији су се придружили и верници из Паштровића коју су кренули од манастира Прасквица. Литија у којој је било око 10.000 грађана, настављена је до Медитеранског спортског центра у Будви где се одржава Светосавска академија.Молебан Пресветој Богородици служио је архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски, гдин Амфилохије са свештенством.МАРКО ЦАРЕВИЋ: МОРАМО ДА СЕ БРАНИМО ОД ОНИХ ЧИЈИ СУ ПРЕЦИ БИЛИ СРБИ

- Тако и ми, потомци Срба бокешких, који су бирали Стефана Митровог Љубишу да их представља пред државом која им није добро жељела и у овој држави данас се бранимо овим његовим речима. Али се часни Стефан бранио од Мађара и Немаца, а ми, данашњи Срби бокешки, морамо да се бранимо од оних чији су преци били Срби, а који у овом времену постадоше гори за Србе и веру православну него што су то били Аустро-угари. Они горе законе по нашу Цркву доносе него што су то сви окупатори урадили у прошлости. А наши су преци ка уједињењу са њиховим прецима тежили због тога што су сви они били Срби. Тај велики циљ наших предака остварен је 1918. године. и ми Бокељи спојили смо се са својом браћом у краљевину СХС. Ми пре тога, нисмо живели ни у Књажевини ни у Краљевини Црној Гори и тек 2006. године, постали смо први пут у историји деонезависне Црне Горе”, казао је градоначелник Будве Марко Царевић.

- Питамо се ми Бокељи - је ли Црна Гора заслужила да се ово данас дешава? И одговарамо: Није! Одговара и читав народ који се ноћима моли у литијама. Где је врело ту ће и капати. Док је жива Црква Христова, док се држимо Светога Саве, жива ће бити и Црна Гора! Жива и вечна у љубави Светог Саве и Господа Бога нашега! Јер све оно што смо имали а нестало је у ово 800. година, сачували смо у нашој Цркви. Вођенимудром руком нашег митрополита Амфилохија као и вековима уназад наших црквених великодостојника наша Света Црква и ми са њом сигуран сам излазимо као побједници”.

“Нек се вечно слави Свети Сава на свим просторима где живи српски народ Амин”, казао је Царевић.

РЕКТОР БОГОСЛОВИЈЕ НА ЦЕТИЊУ: СУКОБИ, СВАЂЕ И МРЖЊА БЕЗ БЛАГОСЛОВА

- Сукоби, свађе, мржње и провокације немају благослов Цркве - казао је ректор Богословије на Цетињу др Гојко Перовић.

- Ужасне су данас виђене сцене физичких сукоба у Подгорици. Ко дигне руку на брата свога, или покуша да баци камен, тај нека се не нада ничему доброме. Сукоби, свађе, мржње, провокације, немају благослов Цркве и они добро донети не могу никоме, казао је Перовић.

- Треба да окрене главу на другу страну онај коме се не допада нечија песма или застава. Исто тако - ко чује провокацију на свој рачун или ружну реч, нека се прави да је није чуо. Браћа смо. Мало нас има да бисмо се делили, казао је отац Гојко Перовић.


НОВИ ЈЕ "ХЕРЦЕГСТВО" СВЕТОГ САВЕ

Пред више хиљада грађана вечерас је у Херцег Новом на Светосавској академији под отвореним небом на главном градском тргу, градоначелник Стеван Катић поручио "Херцег Нови мирно и достојанствено наставља ход ка одбрани онога што му је свето. Вођен учењем Светог Саве, верни народ остаје у подвигу ка добром. Зато смо и ми, као челници града у којем је већинско становништво православне вероисповијести, свих ових дана уз своје грађане. И остаћемо уз вас, уверени да доносиоци срамног Закона о слободи вероисповијести не могу остати глуви на отпор народа из свих делова Црне Горе и да ће праведност победити".

Светосавској академији претходила протестна шетња од Топле и цркве Св Спаса до Белависте односно храма Светог архангела Миахила. Тако је још једном упечатљиво И јасно поручено да град Светог Саве не прихвата усвојени Закон о слободи вероисповијести и потврђена одлучност да се одбране светиње.


Молебан је служен у цркви на Топлој. На Светосавској академији којој су присуствовали умировљени епископ захумско – херцеговачки Атанасије, челници локалне управе, свештенство и верници. У поздравној речи градоначелник Катић је подсетио на богату светосавску традицију Боке у којој је осам храмова посвећених Светом Сави, многи топоними, обичаји и народна предања што говори да је сва духовност на овим просторима неодвојиво повезана са овим светитеље И просветитељем.

- Зато је ово празник духовног јединства свих православних верника, ма где се налазили. У то јединство посебно смо се уверили протеклих дана, током којих су стизале небројене поруке из целог свијета – поруке подршке за све уједињене у жељи да одбране своје светиње", рекао је Катић.Додао је и да Херцег Нови град носилац ордена Светог Саве првог степена има додатну обавезу на поштовање свих вредности које је Свети Сава уградио у морал и традицију народа.

Умировљени епископ захумско – херцеговачки Атанасије, оценивши да је Херцег Нови „херцегство Светога Саве" пренео је окупљенима његову поруку о правој вери из Жичке беседе.

У наставку је изведен уметнички програм у коме су учествовали ансамбл РТС-а, сопран Зорица Белић и појац Љуба Манасијевић, херцегновски солиста Душан Тадић, Културно-уметничко друштво „Илија Кишић", црквени хорови Свети Сава из Херцег Новог, Свети Василије Острошки из Кумбора и Рождество из Бијеле, као и деца која похађају веронауку из свих херцегновских црквених општина.

В.В.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Alex vrnjački

28.01.2020. 07:32

Pitam se, kako moja malenkost može da pomogne braći i sestrama u Crnoj Gori? Da ne ostane samo reč na papiru ili u "elektronici"....Pozdrav svima koji vole Srbiju i Crnu Goru.