Oko 30.000 radnika radi na crno: Siva ekonomija sve jače pritiska društvo, država najveći gubitnik

Z. Z.

22. 01. 2020. u 08:41

Око 30.000 радника ради на црно: Сива економија све јаче притиска друштво, држава највећи губитник

Privredna komora

Problem sive ekonomije u Crnoj Gori veoma izražen, uprkos pokušajima nadležnih da ga suzbiju. Na crno zaposleno do 30.000 radnika. Utaja PDV godišnje oko 150 miliona

U CRNOJ Gori oko milijardu i po evra je van zvaničnih tokova plaćanja što je 35 odsto bruto domaćeg proizvoda, podaci su iz tek minule godine. Siva ekonomija sve jače pritiska crnogorsko društvo uprkos tome što u Vladi konstantno ističu poruke da država vodi borbu protiv tog problema. Formirana je Komisija za borbu protiv sive ekonomije, odnosno šverca cigareta, alkohola i druge akcizne robe. Problem je evidentan i na tržištu rada, pa podaci pokazuju da između 25.000 i 30.000 radnika radi na crno. To znači da su njihove zarade neevidentirane, pa se ne plaćaju porezi i doprinosi na te prihode. Na ove činjenice nedavno su ukazali i predstavnici poslovne zajednice.

- Poslodavci koji legalno posluju na udaru su ove pojave, ali dugoročno gube svi. Moramo se jednako baviti i njenim uzrocima i posledicama i raditi na jačanju svesti svih subjekata u društvu o prepoznavanju sprege između sive ekonomije i kvaliteta života, kroz trajno izgubljeni deo društvenog proizvoda - poručio je Vlastimir Golubović, predsednik Privredne komore.

U turizmu se izgubi oko 300 miliona evra, dok se utaja PDV-a, prema podacima Poreske uprave, kreće od 120 do 150 miliona godišnje. Ranko Jovović, predsednik Odbora udruženja turizma Privredne komore, ocenjuje da nije problem samo u obračunu zarada, već i drugim segmentima turističke privrede.


Pročitajte i:Tužilaštvo Srbije pokreće istragu protiv Milivoja Katnića- Siva ekonomija ugrožava direktno konkurentnost privrednih subjekata koji legalno posluju, jer se teret javne potrošnje raspoređuje na manji broj poreskih obveznika - naglasio je Jovović.

Vlastimir Golubović

U Vladi ocenjuju da su u ovoj godini izgubili, kako kaže Darko Radunović, ministar finansija dobar alat za dodatno suzbijanje sive ekonomije, a to je zakon o elektronskoj fiskalizaciji.


UMREŽAVANjE

SUŠTINA zakona o elektronskoj fiskalizaciji je da privredni subjekti budu umreženi sa Poreskom upravom i da ta institucija u realnom vremenu dobija podatke o prometu. To znači da će Poreska uprava imati uvid u dnevne pazare i promet i sve će biti oporezovano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

realist.

22.01.2020. 10:27

Kad je tako da drzava je naj e I gubitnik sto ne preuzme preduzeca i tako osivura sebe I radnike onda nebi cvetala CRNA berza i demokratija Koja stiti privatna sektor, Koji gulji radnike i Drzavni budzet.