PODGORIČKI Viši sud prihvatio je predlog tužilaštva i za još dva meseca produžio je pritvor albanskim državljanima Ljuanu Hasanaju (43), njegovom bratu Ljuljzimu Hasanaju (49) i njihovoj majci Nuri Hasanaj (67), koji su osumnjičeni za ubistvo policajca Milutina Lekovića (41) u Herceg Novom.

Kao direktni počinilac zločina označen je Ljuan Hasanaj. Leković je ubijen 15. decembra prošle godine u centru Igala nakon što je u njega sa zadnjeg sedišta policijskog vozila pucao privedeni albanski državljanin, što su zabeležile i nadzorne kamere. Na snimcima se vidi i da je Hasanaj, nakon što je ispalio hitac u Lekovića, uperio pištolj i pokušao da ubije i policajca Aleksandra Kilibardu, ali nije uspeo u tom naumu jer je pištolj "zakočio".

Zločin su počinili kako bi izbegli ispitivanje u policiji kojim bi se otkrio njihov nelegalan ulazak u Crnu Goru, kao i njihova kriminalna prošlost.

Leković i Kilibarda su tog dana priveli Ljuana, Ljuljzima i Nure Hasanaj jer kod sebe nisu imali nijedan lični dokument.

Leković je nakon primljenog metka izgubio svest i kontrolu nad vozilom koje je udarilo u potporni zid. Nakon udara u potporni zid Nure, Ljuljzim i Ljuan su pobegli. Posle kraće potrage, begunci su uočeni u naselju Sutorina. Kada su policajci krenuli prema njima kako bi ih uhapsili, Ljuan Hasanaj je uperio pištolj u njih i uz pretnje pokušao da sa bratom i majkom uđe u policijski kombi "reno trafik" kojim su planirali dalji beg.

Osim pištoljem, Ljuan je zapretio i aktiviranjem bombe, na šta je jedan od policajaca Ljuana pogodio u ruku u kojoj je držao pištolj i tako ga onesposobio.


Ljuljzim Hasanaj

Sve troje okrivljenih su se u policiji branili ćutanjem, dok su Ljuljzim i Nure pred tužiocem ispričali svoje verzije događaja.

Ona je ispričala da je sa sinovima kod Ulcinja nelegalno ušla u Crnu Goru mesec pre ubistva policajca Lekovića, te da ih je policija zaustavila na putu ka hrvatskoj granici. Tvrdila je da sa policijom nisu imali nikakvog konflikta sve dok policajac koji je vozio automobil nije izvadio pendrek i njenog sina Luana udario po glavi.


PROČITAJTE JOŠ: Stali u odbranu svetinja: Vasojevići iz Andrijevice i okoline na litiji u Trepči (VIDEO)


- Drugi policajac je izvadio pištolj i mislim da je tada njegov pištolj opalio. Nismo nikog ubili. Istrčali smo iz vozila i ušli u taksi koji nas je vozio do nekog puta koji se radi. Tu smo izašli i krenuli prema Hrvatskoj - ispričala je Hasanaj u istrazi.


Milutin Leković


I njen sin Ljuljzim u istrazi je tvrdio da on, njegova majka i brat nisu imali oružje, kao i da je incident u policijskom automobilu prespavao jer je invalid. Njihove odbrane opovrgnute su dokazima, pre svega video-zapisima.


NIJE IM PRVI ZLOČIN

OVO im nije prvi zločin. Ljuana Hasanaja albanski nadležni organi potražuju zbog ubistva sa umišljajem i pokušaja ubistva i krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja. Poternice je albanska policija raspisala i za njegovim bratom Ljuljzimom zbog nezakonitog posedovanja vatrenog oružja, dok se njihova majka potražuje zbog pretnji.