Ko je suprug hrvatske predsednice Jakov Kitarović?

Tanjug

25. 12. 2019. u 23:20

Ко је супруг хрватске председнице Јаков Китаровић?

AP Photo/Francois Mori

Kolindin suprug Jakov je bio neodvojevi deo kampanje uoči prvog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj, a ako se na nekom skupu ne bi pojavio, ona ga je obavezno pominjala u svojim obraćanjima
Aktuelna predsednica i kandidatkinja za još jedan mandat na Pantovčaku, Kolinda Grabar Kitarović, sa suprugom Jakovom prisustvovala je božićnoj misi u riječkoj crkvi Svetišta Majke Božje na Trsatu.


Grabar Kitarović božićne praznike provodi s porodicom, a ranije je najavila pauzu u kampanji za drugi krug predsedničkih izbora.

Inače, njen suprug Jakov je bio neodvojevi deo kampanje uoči prvog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj, a ako se na nekom skupu ne bi pojavio, ona ga je obavezno pominjala u svojim obraćanjima.

O tome ko je zapravo Jakov Kitarović, piše hrvatski portal Index, koji za supruga predsednice kaže da je ćutljiva i, osim što je bio sveprisutna pojava na svim predizbonrnim skupovima supruge, vidljiv i na zvaničnim susretima i raznim ceremonijama.

Jakov je, kažu, često i gost na društvenim događajima, pre svega onim sportskim, i primarni roditej zajedničkoj deci.

Uz sve to, piše portal, verovali ili ne, Jakov Kitarović radi i dva posla, za što dobija veliki novac.

U firmi AD Plastik, navode, odnedavno više nije zaposlen na određeno vreme, nego je dobio posao za stalno, a mesečna plata mu je gotovo 17.000 kuna.

Za firmu Sentinel Holding AG, koja je locirana u Švajcarskoj, čiji vlasnici su Hrvati, radi honorarno za platu od 180.000 kuna godišnje.

Ali, šta zapravo radi Jakov, u AD Plastiku ne znaju, piše Index i dodaje da na njihovo pitanje o tome, ni nakon više od nedelju dana iz te firme nisu dobili nikakav odgovor.

U Sentinelu, gde je honorarac, kažu da Kitarović radi na vrlo tajnom "projektu implementacija sigurnosnih tehnologija".

Inače, Jakov Kitarović je studirao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i završio je nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. U službenoj biografiji stoji da je jednu godinu plovio na brodu, odnosno položio je kadeturu, ali mu to nije bilo jedino iskustvo s nautikom.

Godine 1996. godine venčao se s Kolindom Grabar i krenuo na postdiplomske studije, a tada je radio u Višoj pomorskoj školi u Zadru.

"Tačnosti diferencijalnog globalnog sistema satelitskog pozicioniranja" bio je njegov magistarski rad iz 1998. godine, a nakon toga je dobio posao na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Tamo je, piše Index, uz elektroničku navigaciju i kompjuterske komunikacije u upravljanju brodom predavao i brodsku elektrotehniku.

U vreme dok mu je supruga bila ministarka spoljnih poslova, Jakov je imao modifikovano radno vreme, a svoju akademsku karijeru je zamrzao kada je 2008. godine ona imenovana za ambasadorku u SAD.

Za vreme boravka u SAD-u Jakov se našao u središtu skandala kada je na Ju trjubu osvanulo nekoliko videozapisa koji ga prikazuju kako vozi službeni auto Ambasade u Vašingtonu.

Otkrilo se, piše Index, da je Jakov privatno koristio automobil na koji nije imao pravo, i to pune dve godine.

Iz Ambasade su, navodi se, pokušali da zataškaju celu aferu tvrdeći da je Jakov ipak aktivan član međunarodnih diplomatskih udruženja i da se bavi i humanitarnim radom.

Članstvo u nekom od "diplomatskih udruženja" nikada se nije našlo u njegovoj zvaničnoj biografiji , ali bez obzira na to, afera se brzo zaboravila.

Podseća se da je to bilo s početka 2010. godine, kada se i HDZ našao u centru niza skandala vezanih za bivšeg lidera te stranke Ivu Sanadera.

Dvije godine kasnije, Kolinda je dobila posao u Briselu, u Generalnom sekretarijatu NATO-a, preselili su se, a Jakov je prekinuo postupak sticanja doktorata.

Od 2012. godine više nije radio nikakav posao niti je imao vlastitih prihoda, sve do prve godine mandata svoje supruge na čelu Hrvatske.

Kada je Kolinda Grabar-Kitarović imenovana za predsednicu 2015. godine, Jakov je bio suvlasnik kuće s okućnicom na Malom Lošinju, veličine 193 m2, čija je tržišna vrednost procenjena na 2,1 milona kuna. On je bio suvlasnik na samo 12,5 posto te kuće.

Prema imovinskoj kartici od pre gotovo pet godina, Jakov je dobio nasledstvo na suvlasništvu manjeg dela na oko 60 parcela na Cresu.

Kao bitno, Index ističe da u vreme kada je Grabar-Kitarović postala predsednica njen suprug nije imao nikakvih primanja niti je bio zaposlen.

Ipak, dodaje se, Kitarovići su tada, 2015. godine, prijavili 135.000 evra zajedničke štednje, kao i neki bankarski kredit.

Nakon samo dve godine njenog mandata na Pantovčaku, kreće i poslovni uzlet Jakova, piše portal i podseća da je prvo šest meseci radio za firmu Reversing Labs, koja izrađuje bezbednosni softver.

Niko tada nije znao da objasni šta tačno u toj firmi radi suprug hrvatske predsednice, a njegova prijavljena plata iznosila je 14.100 kuna.

Odmah po isteku tog ugovora zaposlen je u firmi AD Plastik, koja je najveći hrvatski proizvođač plastičnih delova za automobilsku industriju, kao "savetnik za korporativnu bezbednost".

Portal napominje i da se Jakov drži dalje od mikrofona i da nikad nije dao nijedan intervju ili neku značajniju izjavu.

Kada nije u društvu supruge, obično je, kažu, u društvu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, s kojim ide na košarkaške utakmice i na ostale sportske događaje. S njima je, kažu, obično i Tomislav Madžar, do juče estradni menadžer, a danas predsednicin savetnik.


Pročitajte još: Bitka za Škorine glasače: Da li će više od 450.000 glasova pripasti Kolindi ili Milanoviću?


Evo, našao se ko treba da udari Republiku Srbiju, da udari našu zajedničku voljenu zemlju. Da je udari, ponizi. Da je stavi na stub srama i da je optuži za sve ono što rade drugi, samo da bi dobila verovatno neko tapšanje po ramenu ili nešto skuplje u nekoj od stranih ambasada - rekao je ministar Vulin i zapitao se postoji li jedan čovek u Skupštini, ili u zemlji, koji voli Srbiju, koji može da kaže da je loše kad neka zemlja povuče priznanje.


Dodao je da su, "nažalost", uspeli da ga nađu.


- Ja sam do juče verovao da je to ipak nemoguće. Strašan udarac smo doživeli, kao i uvek - od sebe. Najstrašniji udarci na Srbiju uvek dolaze iz Srbije, ne spolja. Dali smo municiju i opravdanje svakom neprijatelju Srbije, da o nama misli sve najgore, a svakom potencijalnom prijatelju Srbije da dva puta razmisli da li se njemu lično isplati da stane na stranu male Srbije, u kojoj će se uvek naći neko ko će ga pljunuti zato što je pomogao Srbiji. Ja se u ime građana Srbije izvinjavam svim zemljama koje su povukle priznanje i zahvaljujem im se beskrajno što su imale hrabrosti da stanu na stranu međunarodnog prava. I njima i njihovim javnostima garantujem još jednom - nikakvog novca, nikakve korupcije nije bilo - rekao je Aleksandar Vulin i zahvalio prijateljima koji su stali na stranu međunarodnog prava: "Izvinite što u mom narodu postoje takvi koji toliko mrze Srbiju da su spremni da urade bilo šta da bi joj naškodili i pomogli njenim neprijateljima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)