Crnogorci se plaše novih padavina

V. K.

08. 11. 2019. u 06:46

Црногорци се плаше нових падавина

Foto Vijesti / S. Mandić

Posledice velikog nevremena u Crnoj Gori se saniraju, ali opasnost još nije prošla. Najkritičnije je i dalje u opštini Nikšić, gde je poplavljeno tridesetak kuća. Padavine, ipak nešto slabije, najavljene su i za naredne dane

IAKO su sunčevi zraci u četvrtak pre podne razbili oblake iznad Crne Gore, u poplavljenim područjima i dalje vlada zebnja da bi od najavljenih novih kiša stanje moglo da bude još gore! Vlada Crne Gore je ocenila da je sistem zaštite i spasavanja funkcionisao u punom kapacitetu, sinhronizovano i u skladu sa procedurama. Najkritičnije je i dalje u opštini Nikšić gde je poplavljeno tridesetak kuća. Direktor Direktorata za vanredne situacije MUP Mirsad Murić poručuje da će se i dalje pratiti situacija na celom prostoru države, posebno na ugroženom terenu, gde će njihove ekipe biti spremne da u svakom trenutku reaguju.

- Verujem da će neizvesnost ovog dana zameniti jedan mirniji dan, u kom će biti prostora da se saniraju posledice poplava, i da se građani na ugroženom području pripreme za eventualno novi talas, jer meteorolozi najavljuju padavine i narednih dana, ali nešto manjeg intenziteta, pa verujem da neće biti potrebe - rekao je Milić.


PROČITAJTE JOŠ: Situacija se smirila, ali prete nove poplave: Otvoren put Podgorica-Kolašin, kiša ponovo pada

Iz Albanije su potvrdili da nisu ispuštali vodu iz hidroelektrane na Drimu, tako da je opasnost od poplava u crnogorskom priobalju Skadarskog jezera i Bojane gotovo minimalna.

Minulih dana, obilne padavine podigle su nivo reka i njihovih pritoka, pa su brojna domaćinstva ostala bez imanja. Najteže je bilo u nikšićkoj i kolašinskoj opštini. U Nikšiću, velike nevolje imali su žitelji Gornjeg Polja od reke Zete koja se izlila celim svojim tokom. Ljudi su spasavali pokućstvo, stoku, i sve što im je za život značilo. Usled ogromnih padavina zarobljena je bila osmočlana porodica Nikolić u nikšićkom selu Broćanac. Nikad ranije ne pamti se da su dolovi bili krcati vodom! Zahvaljujući nikšićkoj Službi zaštite i spasavanja oni su čamcem uspešno evakuisani. Sve ovo teško je podneo Milorad Nikolić (83), koji je sa suzama u očima napuštao porodično ognjište.

- Sve je uništeno, sve što sam stvarao - tiho, kroz "zube" progovorio je Milorad. - Ostao sam bez svega u ovim godinama. Užas!

Foto TV NK

PROČITAJTE JOŠ: Pogledajte vožnju strave kroz kanjon Morače: Voda šiklja sa planine kao da će da je sruši (VIDEO)

MORAČA

U PODGORICI vodostaj Morače za samo 12 sati porastao je čak tri i po metra, i prema podacima od 13 časova on je 30 centimetara ispod rekordnih 12,26 metara!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Aries 71

09.11.2019. 23:19

Могу се у језерима крви а не у води потопити, мени је свеједно.